Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Merkels u-sväng om homosexuella irriterar partiet

Efter en dom i författningsdomstolen
1:39 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på väg att göra ytterligare en omsvängning i den nationella politiken. Hon vill nu att hennes parti, kristdemokratiska CDU, ska gå med på att registrerade partnerskap mellan homosexuella får samma juridiska rättigheter som äktenskap. Omsvängningen skapar dock irritation i de egna leden.

Den senaste av Angela Merkels politiska omsvängningar eller u-svängar verkar vara på väg efter en dom i den tyska författningsdomstolen nyligen, som utökade homosexuellas rättigheter att adoptera barn, vilket Ekot rapporterat om tidigare.

Merkel har dock själv inte gått ut och tagit debatten själv, utan skickat fram andra i partiet, bland annat finansminister Wolfgang Schäuble. 

CDU-ledningen tolkar uppenbarligen domen nyligen som att författningsdomstolen i kommande domar kommer anse att homosexuella par i registrerade partnerskap också ska få fullständiga rättigheter att adoptera barn i Tyskland, vilket just nu inte är fallet.

Dessutom verkar man tro att domstolen också kommer anse att partnerskap ska ha samma skattemässiga fördelar som gifta par i Tyskland. Därmed skulle partnerskapen och äktenskapen i princip likställas juridiskt.

Så sent som i december var Merkels och partiets inställning att man skulle invänta författningsdomstolens beslut i de här frågorna.

Men efter domen nyligen gör CDU-ledningen uppenbarligen analysen att det är bättre att förekomma författningsdomstolen, särskilt ett valår som detta. Den tyska oppositionen har nämligen länge varit för ett likställande.

Men de nya tankarna har väckt starkt debatt inom Kristdemokraterna. Systerpartiet CSU från Bayern, en del av Merkels regering, säger till exempel hittills nej och vill invänta författningsdomstolen. Därför är det inte säkert Merkel får med sig sina styrkor på ännu en omsvängning.

CDU har tidigare ändrat sig på liknande sätt i frågor om den tyska kärnkraften, införandet av någon form av minimilön och avskaffandet av värnplikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".