1 av 3
2 av 3
Salam Hussein, till vänster, tillsammans med en del av sin familj. Foto: Johan-Mathias Sommarström / Sveriges Radio
3 av 3
Mohammed Izza, FSA soldat vars bror strider för regeringsstyrkorna. Foto: Johan-Mathias Sommarström / Sveriges Radio

Bröderna strider på varsin sida i kriget

"Jag önskar att min bror deserterar"
2:05 min

De blodiga striderna i Syrien delar inte bara folket i stort, också hela familjer splittras av olika sympatier och olika tillhörighet i striderna.

Under sin resa i Aleppo träffade Ekots utsända Johan-Mathias Sommarström FSA-rebellen Mohammed Izza, vars bror strider för regeringsarmén.

– Jag önskar att min bror deserterar nu, jag önskar att jag kunde ta hit honom, för om han inte hoppar av, om han stannar i regeringsarmén kommer han att dö och jag vill inte att han ska dö.

Mohammed Izza är själv FSA-soldat vid fronten, han strider vid flygplatsen i Aleppo. När jag träffar honom har han permission. Vi möts utanför ett av regimens gamla kulturcenter i Aleppo där bilder på Bashar al Assad målats över med vit målarfärg.

Det är en halvklar dag, blicken nervöst mot himlen spanandes efter stridsflyg eller kanske missiler.

Mardrömmen vore att möta sin bror vid fronten säger Mohammed. Skulle du slåss mot honom undrar jag.

– Nej, jag vet ärligt talat inte vad jag skulle göra om jag mötte honom i strid, jag vill ju ha hit honom nu, för jag vet inte vad jag skulle göra om jag ser honom på andra sidan.

Salam Hussein är en mager, en sliten man märkt av hunger och sjukdom, en stor sorg vilar över hela hans uppenbarelse.

Hans familj har förlorat två söner, två andra strider för rebellerna medan en strider för regimstyrkorna, själv vet han inte vad han ska tycka, båda sidorna tycker ju själva att de har rätt säger han.

Salam Hussein vägrar att ta ställning i konflikten, han är uppgiven. Alla i familjen har förlorat sina jobb, de har ingen mat och ingen ved till den tomma kalla kaminen. Kriget har gjort att de förlorat allt säger han.

Vad gäller framtiden, så vill han inte ens tänka på den.

– Vi vill inte tänka på framtiden, det är bara Gud som vet vad som kommer att hända. säger Salam Hussein.

En man vars öde inte är unikt, han är bara en i mängden av krigsmärkta syrier som fått sitt liv raserat av strider som det inte syns något slut på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".