Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare botade hiv-smittat spädbarn

"Det saknas fortfarande en del kunskap"
1:43 min

En bebis som föddes hiv-smittad, och som har blivit virusfri, tänder nytt hopp i forskningen kring ett botemedel mot aids. Amerikanska forskare rapporterade om barnet som nu är två och ett halvt år vid en medicinsk konferens i Atlanta.

– Jag tycker det är spännande, det är ett andra fall där hiv verkar ha botats. Det är något som verkligen behövs. Kan vi bota i större skala skulle det vara fantastiskt, säger Jan Albert vid Karolinska Institutet.

När mamman kom till förlossningskliniken visade blodprover att hon bar på hiv-viruset, men läkarna hann inte inleda någon behandling, eftersom bebisen redan var på väg. Utan behandling befarade läkarna att barnet löpte hög risk att smittas, och gav det därför en kombination av tre läkemedel bara ett dygn efter förlossningen.

Efter en månads behandling hade viruset praktiskt taget försvunnit ur barnets blod. Inga antikroppar eller virus kunde upptäckas, bara mycket lite virus-DNA och RNA, alltså genetiska spår av smittämnet. Trots att mamman uteblev från läkarbesök under fem månader, och barnet blev utan mediciner har viruset inte återkommit.

Om barnet förblir friskt är det världens andra rapporterade fall där människor blivit av med sin hiv-smitta. Jan Albert säger att behandling av de blivande mödrarna är avgörande.

– Det viktigaste är att hitta smittan hos de gravida kvinnorna innan förlossningen så man kan starta behandling till kvinnan i god tid. Då kan man förhindra smitta till nästan alla barn, säger Jan Albert.

Han poängterar att det här troligen inte har någon betydelse för att bromsa smittan hos vuxna men att mycket ny forskning behövs om hiv och aids.

– Det saknas fortfarande en del kunskap och det har kommenterats på nätet. Det första blir att titta i alla detaljer kring det här. Jag tror att det är ett specialfall som mer visar att det är möjligt, än att vi kommer bygga på just det här för att gå vidare, säger Jan Albert vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".