1 av 5
En man läser tidningen med rubriken "Aldrig mer", när han köar till en vallokal i Nairobi. I Samband med förra valet för fem år sedan dödades över 1 000 personer i oroligheter. Foto: Scanpix
2 av 5
Långa köer för att rösta i Kibera i Nairobi. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
3 av 5
Valklotter i Kibera i Nairobi, ett av Afrikas största slumområden. Amani betyder fred på swahili. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
4 av 5
Valaffischer med favoriten Raila Odinga på ett av plåtskjulen i ett av hans starka fästen – slumområdet Kibera i Nairobi. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
5 av 5
Långa köer för att rösta i Kibera i Nairobi. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio

Långa köer i valets Kenya - attentat i Mombasa

"Vill visa världen att vi är ett fredligt land"
2:17 min

I dag går Kenya till presidentval och det finns farhågor om våldsamheter som under förra valet. Hittills har minst 15 människor dödats i attacker utanför landets andras största stad Mombasa, men i resten av landet verkar valet gå mycket lugnt till.

– Det är fantastiskt här, amani, fred, säger Simon Ayot som har stått i kön i fem timmar och nu försöker hålla humöret uppe i den starka solen, och många timmar kvar innan han är framme vid vallokalen i Kibera, huvudstadens största slumområde.

– Vi vill visa världen att vi är ett fredligt land, säger Simon, medan kvinnan bakom honom knuffar honom i ryggen för att den slingrande kön ska röra sig framåt.

Både Simon och kvinnan bakom är överens om att det inte kommer att bli några våldsamheter den här gången, och att både de själva och landets politiker kommer att acceptera valresultatet.

Det var i oenigheten om vem som egentligen vann det förra valet som våldsamheterna för fem år sedan bröt ut. Om det ska upprepas eller inte, har varit den stora frågan inför valet i dag.

Många oroliga har redan tagit sina tillhörigheter och gett sig av till sina hembyar för att inte riskera att fastna i upplopp som förra gången, då över 1 000 människor dödades i vad som blev ett trauma för hela nationen.

Men i kuststaden Mombasa har flera personer redan dödats i ett par olika attacker tidigt i morse. Bland annat är det poliser som hade till uppgift att bevaka säkerheten under valet som har dödats, men det finns ännu inga uppgifter om vilka som ligger bakom attacken.

Polisen misstänker att det kan handla om en separatiströrelse som finns i Mombasa, och som har velat bojkotta valet och istället hålla en folkomröstning om självständighet. Om det stämmer rör det sig om en helt annan typ av våld än under det förra valet, då det var anhängarna till rivalerna om presidentposten som drabbade samman.

Och om det kommer att ske den här gången, vet man inte förrän resultatet kommer.

– Det är i rösträkningen som djävulen finns, säger Bernard Lukongo, som fortfarande inte vet om valresultatet kommer att gå att lita på.

– Det finns så många mäktiga män i kenyansk politik, som kan vara med och försöka manipulera, säger Bernard Lukongo, som har röstat i Kibera, ett av premiärminister Raila Odingas starka fästen.

Det är mellan honom och vice premiärminister Uhuru Kenyatta som kampen om presidentposten står.

– I alla vall finns en vinnare och en förlorare, det måste vi alla acceptera, säger Bernard.

Återstår att se om även de politiska lägren i Kenya accepterar det, som de har lovat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".