Sverige har lägst andel allvarligt fattiga i EU

Sverige har lägst andel allvarligt fattiga i hela EU, enligt statistik från SCB om inkomst och levnadsförhållanden i EU samt några länder till.

Drygt en procent är allvarligt fattiga i Sverige enligt EU:s definition, snittet i EU-länderna är nio procent enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Definitionen av allvarlig fattigdom är att inte ha råd med minst fyra av nio saker i en lista, bland annat att inte kunna betala oförutsedda utgifter, att inte kunna åka på semester en vecka om året eller att sakna de vanligaste kapitalvarorna så som tvättmaskin, färg-TV, telefon eller bil.

Både i Sverige och EU är det framför allt arbetslösa som i större utsträckning lever i allvarlig materiell fattigdom. Närmare tio procent av de arbetslösa i Sverige hör till denna grupp, att jämföra med under en procent av dem som har arbete.

I Sverige har andelen som lever i allvarlig materiell fattigdom varit ganska konstant de senaste åren, medan den har ökat i andra länder som drabbats värre av krisen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista