Sedan några veckor finns rykten om att euroländerna kan komma att sätta upp ett ultimatum för att ge nödlån till Cypern, att landet först tvingar stora banksparare att stå för en del av förlusterna. Foto: Scanpix

Rika sparare flyr banker i Cypern

Handlar om "substantiella belopp"
1:38 min

Cypern har drabbats av en kraftig kapitalflykt de senaste veckorna. Detta är en följd av hotet om att ett kommande räddningspaket kan innebära att rika utlänningar förlorar sina besparingar i cypriotiska banker.

För att skaka liv i sina krisande banker har Cypern ansökt om nödlån från euroländernas räddningsfond ESM, men lån på runt 17 miljarder euro skulle öka det lilla landets statsskuld till närmast ohållbara nivåer; runt 145 procent av BNP, enligt tidningen Financial Times.

Euroländer som Tyskland ser Cypern som ett europeiskt centrum för penningtvätt, inte minst på grund av alla rika ryssar som har satt in miljoner på cypriotiska bankkonton.

Sedan några veckor finns rykten om att euroländerna kan komma att sätta upp ett ultimatum för att ge nödlån; att Cypern först tvingar stora banksparare att stå för en del av förlusterna. Det här hotet har fått många sparare att föra ut sina pengar från Cypern.

Utan att säga någon exakt summa sa landets nye finansminister, Michalis Sarris, till journalister i går att det handlar om "substantiella belopp".

Euroländernas finansministrar kommer i dag att diskutera nödlånen till Cypern vid sitt möte här i Bryssel i eftermiddag. Ett slutligt beslut kan komma senare den här månaden.

Cyperns nye finansminister säger sig vara beredd att göra vissa eftergifter för att få nödlånen, men han vägrar gå med på att tvinga banksparare stå för en del av förlusterna. Det skulle, säger han, innebära ett "dödligt slag" mot Cyperns ekonomi, och dessutom öka risken för att eurokrisen flammar upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".