Rosa Maria Payás kräver internationell undersökning av sin fars bilolycka. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Payás olycka påstås vara mord

Dotter vill ha internationell undersökning
1:52 min

Oswaldo Payá, en av Kubas mest kända oppositionspolitiker, omkom i fjol i en bilolycka. Men det var ingen olycka - utan ett mord, hävdar hans dotter Rosa Maria Payá som just nu är i Stockholm.

– Jag har kommit hit för att få till stånd en internationell undersökning av bilolyckan som dödade min far och oppositionspolitikern Harold Cepero, säger Rosa Maria Payá.

Hon är dotter till Oswaldo Payá, grundare och ledare för det kristdemokratiska kubansk partiet Moviemiento Cristiano Liberacion.

I olycksbilen den 22:a juli fanns också Aron Modig då, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet. Han överlevde tillsammans med Angel Carromero, men bara Carromero har enligt Rosa Maria berättat allt om olyckan.

Hon träffade honom i Madrid. Enligt honom, och flera andra indicier, var det inte fråga om någon olycka, utan en bil förföljde dem och tvingade dem av vägen.

I Stockholm hoppas Rosa Maria få veta vad Aron Modig minns av olyckan. Hon har på twitter kritiserat Modig för det han sagt efteråt om olyckan, men nu som gäst hos Kristdemokratiska partiet i riksdagen är hon försiktigare med sin kritik.

– Det Aron och Angel sa under tiden de hölls kvar på Kuba berodde på rädsla för deras egen säkerhet. Båda svävade i livsfara tills de kunde lämna landet, säger hon.

De som tror att regimen blivit mindre repressiv mot oliktänkande för att den lättat på utreserestriktioner tar miste, enligt Rosa Maria.

 – Jag oroar mig också för min egen säkerhet, men på Kuba finns min familj och jag kommer att återvända dit, även om dödshoten fortsätter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".