Wickman-Parak, vice riksbankschef. Foto Annika af Klercker/Scanpix.

Barbro Wickman-Parak lämnar Riksbanken

1:52 min

Det är stora förändringar som väntar Riksbankens mäktiga direktion, som beslutar om ränta och därmed har stark påverkan på svensk ekonomi. En tredjedel av ledamöterna sitter på mandat som går ut i vår och i dag har en av dem, Barbro Wickman-Parak, meddelat att hon inte ställer upp till omval.

Man skulle kunna säga att Riksbanken är en arbetsplats med en osedvanligt hög personalomsättning just nu. I alla fall i dess styrande organ, direktionen.

Där sitter det sex direktörer på sexåriga personliga mandat, och det är de som i normala fall träffas sex gånger per år i så kallat penningpolitiskt möte för att bestämma räntan och därmed ränteläget i Sverige.

Besluten påverkar svensk ekonomi kraftigt.

Under den mandatperiod som nu går mot sitt slut för Barbro Wickman-Parak, har direktionens beslut varit mer splittrat än tidigare. Och tonläget vid beslutstillfällena har varit ganska uppskruvat mellan direktörerna. Frisk debatt brukar det också kallas.

Sedan lång tid tillbaka har omröstningen om räntan vid varje tillfälle slutat fyra mot två. Fyra som har varit försiktiga med att sänka räntan, eller att lämna den oförändrad, och två som har röstat för en kraftigt sänkt ränta.

Barbro Wickman-Parak har varit i majoritetslaget. Bland räntehökarna, enligt mediedramaturgin.

För den andra av direktörerna som är i slutet på sin mandatperiod, som slutar den 20 maj, har det inte lämnats några besked än.

Det handlar om Lars EO Svensson. Även han skulle kunna göra en tidig exit och i god tid lämna besked. Det kanske kommer.

Men beskedet kan bli att han vill fortsätta en period till. Då är det fritt fram för spekulation om efterträdaren till Wickman-Parak. Det kan bli en person som enligt mediedramaturgin kan klassas som ränteduva. I så fall klyvs direktionen i två lika delar. Tre-tre.

Riksbankschefen har utslagsröst.

På detta funderar nu de två stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna i riksbanksfullmäktige, för det är där beslutet fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista