En grupp barn står bakom taggtråd i koncentrationslägret Auschwitz, strax efter att lägret befriades 1945. Foto: Scanpix.

Forskare: Mycket fler nazistläger än tidigare känt

"Lägren fanns överallt"
1:37 min

De tyska nazisterna upprättade många fler arbets- och dödsläger under sin tid vid makten mellan 1933 och 1945 än vad man tidigare trott. Det slår nu amerikanska forskare fast.

Den nazistiska förtryckar- och förintelseapparaten före och under andra världskriget var betydligt mer omfattande än man tidigare trott.

Forskare vid förintelsemuseet i Washington har nu efter ett 13 år långt forskningsprojekt presenterat en lista med kring 42 500 platser runt om i Europa där nazisterna i någon form utförde sina grymheter.

Det är mer än sex gånger så många fler än vad som tidigare varit den aktuella siffran över antalet tvångs- eller dödsläger, den förra siffran låg kring 7 000 sådana platser.

Enligt forskarna skapade nazisterna cirka 30 000 arbetsläger, 1 150 judiska getton, 980 koncentrationsläger, 1000 läger för krigsfångar och 500 tvångsbordeller. I de sistnämnda tvingades judiska kvinnor att prostiturea sig. Resten utgjordes av bland annat läger där fångarna skulle förtyskas, germaniseras, eller där psykiskt sjuka spärrades in och många gånger dödades.

Sammanlagt utsattes enligt de nya rönen mellan 15 och 20 miljoner människor, för allt från tvångsarbete till mord i lägren.

Projektledarna anser att det med de nya siffrorna är svårt att tro på dem som levde i till exempel Tyskland på den tiden som säger att de inget visste eller hade sett av grymheterna.

– De här lägren fanns överallt, säger Martina Dean, en av forskarna.

De stora, välkända dödslägren som Auschwitz och Treblinka är väl dokumenterade, men det nya är att forskarna nu också kartlägger nazisternas läger på många andra platser runt om i Europa, inte minst i nuvarande Vitryssland och Ukraina.

Rönen, som publiceras i New York Times och flera tyska tidningar, baseras på nya vittnesuppgifter från framförallt hundratals överlevande från lägren, och via deras berättelser har namnen på många fler läger kunna läggas till listan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".