Maktskifte i Kina fullbordas under folkkongressen

2:57 min

Under tisdagsmorgonen inleds i Peking den årliga folkkongressen i Kina. Hu Jintao avgår då som president för att efterträdas av Xi Jinping, och maktskiftet kommer då formellt att vara fullbordat. Även om kongressen i regel beslutar vad kommunistpartiet redan har bestämt, innebär kongressen en möjlighet för politiker och medier att diskutera olika politiska frågor. Högst upp på agendan i år står korruptionen och miljöförstöringen i landet.

Folkkongressen är officiellt Kinas högsta beslutande organ, och det är där den formella makten ligger. Men i realiteten ligger makten hos topparna i kommunistpartiet och kongressen beslutar i regel vad kommunistpartiet redan har bestämt.

Kongressen består av knappt 3 000 ledamöter och sammanträder enbart omkring två veckor om året. Dess ledamöter är utsedda uppifrån och inte i några allmänna val.

Kongressen inkluderar, förutom kommunistpartiföreträdare, även företrädare för ett antal småpartier, som tillåts existera av kommunistpartiet för att bevisa att viss opposition faktiskt tillåts. Men även dessa partier styrs i stort sett helt av kommunistpartiet. I folkkongressen ingår även representanter för alla Kinas drygt femtio etniska minoriteter.

Kongressen godkänner enbart formellt de lagar som kommunistpartiet redan har bestämt att den ska godkänna och beslutar om vilka personer som ska tillsättas på ministerposterna och på de högsta statliga befattningarna, så som president och premiärminister. I praktiken har dock kommunistpartiets ledarskap i förväg bestämt vilka som ska väljas.

I höstas valde kinesiska kommunistpartiets 18:e kongress nya ledare för landet, ett val som nu ska bekräftas av folkkongressen. Xi Jinping, 59 år, blir ny president och Li Keqiang, 57 år, tar över som premiärminister.

Parallellt med folkkongressen pågår folkets rådgivande konferens, som inleddes i går och löper i nio dagar. Den rådgivande konferensen har ingen formell makt, utan ska istället fungera som ett slags konsultativt organ åt folkkongressen och landets ledare i olika politiska frågor. Konferensen har knappt 2 200 ledamöter, och består av alltifrån tv-kändisar till affärsmän, soldater och bönder. I år har även Nobelpristagaren i litteratur, Mo Yan, tilldelats en plats i den rådgivande konferensen.

Även om den reella makten ligger hos kommunistpartiet innebär kongressen och konferensen en möjlighet för politiker och medier att diskutera och belysa olika politiska frågor. Årets förhandlingar väntas domineras av framför allt två frågor – korruptionen och miljöförstöringen.

Den tillträdande presidenten Xi Jinping har gjort korruptionsbekämpning till sin paradfråga, och han har redan gjort en del. Under det gångna kinesiska nyåret ställdes exempelvis många banketter in och statliga tjänstemän och generaler har fått order om att inte bo på lyxhotell när de reser. Många av dessa förändringar kan dock ses som ganska kosmetiska.

Den senaste tidens svåra smog i Peking har även satt press på politikerna att visa att de tar tag i miljöfrågorna.

Ett annat centralt tema kommer sannolikt att bli de territoriella konflikter Kina för närvarande är inblandat i med grannländerna, främst konflikten med Japan över Diaoyu/Senkaku-öarna.

Ekot

Studio Ett från Peking

Hanna Sahlberg, Jörgen Huitfeldt och Magnus Thorén. Foto: Sveriges Radio.

#text=5461899#Korrespondent David Carlqvist och tidigare korrespondent Hanna Sahlberg sänder från Peking, måndag, onsdag och fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista