1 av 8
Valklotter i Kibera i Nairobi, ett av Afrikas största slumområden. Amani betyder fred på swahili. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
Långa köer till vallokalerna i Nairobi i ett val som kallas historiskt. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
7 av 8
Michael Kibinge tänker låsa gallergrindarna till sin affär i Kisumu i västra Kenya och åka från stan. Han vågar inte stanna efter valet om det blir våldsamheter igen. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
8 av 8

Lugnt överlag när kenyanerna gick till val

"Alla är medvetna om konsekvenserna av våld nu"
2:07 min

Vallokalerna håller öppet på övertid för att alla som fortfarande köar ska få lägga sin röst i presidentvalet. I landets andra största stad Mombasa dödades minst 15 personer tidigt i morse, i två attacker vars motiv ännu inte är kända, i övrigt har valdagen präglats av lugn.

– Det är spännande att få utöva sin demokratiska rättighet, det är därför alla står här i solen och väntar, säger Matilda Ayaga, i en av många långa och mycket tålmodiga köer in till vallokalerna.

Matilda tror att alla fredsbudskap på tv och från lokala organisationer ska ha hjälpt:

– Alla är medvetna om konsekvenserna av våld nu, och vill inte att det ska bli som 2007, säger hon.

Över 1.000 personer dödades då i oenigheten om vem som egentligen vunnit valet.

Den som kände sig snuvad på segern då var Raila Odinga, en av favoriterna i dagens val. I ett av hans starka fästen Kibera, känner sig Geoffrey Nyamey lättad över att äntligen ha fått rösta:

– Vi har väntat så länge på det här, säger Geoffrey, och nu är den stora dagen här.

Han har röstat för förändring eftersom han inte tycker att den nuvarande regeringen gör sitt jobb. Ett besök bland plåtskjulen i det fattiga Kibera, ett av Afrikas största slumområden, borde få vilken politiker med skam i kroppen att känna likadant.

Men om Geoffreys kandidat inte vinner tänker han ändå inte gå ut på gatorna och protestera:

– Då blir det domstolen, om vi tror på valfusk, säger Geoffrey.

Att valresultatet upplevs som trovärdigt, och att politikerna, även de som förlorar accepterar det, är den avgörande frågan för om det ska bli nya våldsamheter eller inte.

Nu när kenyanerna har gjort sitt och röstat lugnt och fredligt, hoppas Matilda att resultatet och politikerna ska vara lika exemplariska.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".