1 av 2
Håkan Samuelsson, vd Volvo personvagnar vid företagets nya V70. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Volvos nya V40 presenterades på den internationella bilsalongen i Genève. Foto: Karin Olander/Scanpix.

Årets bil utsedd: Volvo V40 på tredje plats

"Det är ett erkännande"
1:32 min

I morgon inleds den prestigefyllda bilmässan i Genève, men redan i dag tjuvstartade den när utmärkelsen Årets bil delades ut till Volkswagen Golf.

Trea blev Volvo V40 och det var första gången på 30 år en svensk bil hamnade på en pallplats vad gäller utmärkelsen och det gjorde Volvo pv:s vd Håkan Samuelsson nöjd.

– Jag tycker det är ett erkännande också för nya V40, vi är trea efter Volkswagen, Toyota, så det är ett erkännande som är väldigt viktigt, säger Håkan Samuelsson.

Årets bil delades ut för 50:e året i rad och det är 58 europeiska motorjournalister som har utsett vinnare. Jurymedlemmarna ska prioritera teknisk innovation och värde för pengarna när man röstar. Då vann Volkswagen Golf. Men nästa år siktar Volvo uppåt, säger Håkan Samuelsson.

– Vi får ta det nästa år, säger han.

Årets bil delades ut på bilmässan i Genève som tjuvstartade i dag och i morgon inleds den för 83:e gången, när portarna öppnas för pressen.

Och trots dagens tredjeplats har Volvo Personvagnar viss anledning att deppa. I Januari minskade deras försäljning mer än europasnittet och för att råda bot på det lanserar man sex uppgraderade modeller under mässan.

Saab Automobiles nya ägare Nevs har ingen monter på mässan, men spåren efter Saab finns ändå här.

Victor Muller och Spyker lanserar en ny konceptbil. Och så presenteras det helt nya kinesiska bilmärke Qoros, där flera personer som tidigare jobbat på Saab och Volvo har varit med och utvecklat bilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".