President Vaclav Klaus. Foto: Scanpix.

Klaus inför riksrätt anklagad för högförräderi

Premiärministern kritisk till senatens agerande
1:13 min

En majoritet i den tjeckiska senaten röstade i dag för att den avgående tjeckiske presidenten Vaclav Klaus ska ställas inför riksrätt. Det för ett beslut Klaus tog kring nyår om att ge amnesti åt bland andra personer som misstänks för korruption.

Det blir ingen jätterolig avslutning för Vaclav Klaus och hans 10 år långa presidenttid.

Bara tre dagar före det att han slutar blir han nu anklagad för högförräderi och kommer ställas inför den tjeckiska författningsdomstolen.

En majoritet i senaten, dominerat av politiska motståndare till den borgerlige Klaus, fattade beslutet. Officiellt är det bland annat Klaus kontroversiella amnesti för fångar kring nyår som ligger bakom anklagelserna.

Beslutet är historiskt i Tjeckien, och förstås en politisk nesa för Klaus, men rent praktiskt av mer symbolisk karaktär, eftersom Klaus ändå hinner sluta innan domstolens beslut kommer. Han riskerar bland annat, om han blir fälld, att bli av med sin presidentpension.

Företrädare för senatsbeslutet säger att det inte handlar om att straffa Klaus i första hand. Man vill istället med en dom få klarlagt var gränserna för det tjeckiska presidentämbete verkligen går.

Men Klaus partikamrat, den tjeckiske premiärministern Peter Necas, är mycket kritisk till senatens agerande. Han säger att senatens beslut grundas på vissa ledamöters personliga konflikter med Klaus och att hela förfarande nu sätter ger Tjeckien som land dåligt rykte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".