Pirate Bay säger sig ha servrar i Nordkorea

"Något väldigt ironiskt och konstigt över det"
1:09 min

Världens största fildelningssajt, svenska The Pirate Bay, säger sig nu ha sin hemvist på servrar i den slutna diktaturen Nordkorea. Men allt fler tror att det rör sig om en bluff.

– Det lät direkt för märkligt för att vara sant. Många tekniker som har tittat närmare på det tror att det rör sig om en bluff, ett slags skämt, säger Linus Larsson, journalist och författare med it-inriktning, som skrivit boken "Svenska hackare".

The Pirate Bay skriver om flytten på sina sajt och har samtidigt tecknat in den nordkoreanska flaggan i sin logotyp.

Sajten låg nyligen på norska piratpartites servrar, men den stängdes av en norsk internetlevernatör.

– Om man ska tro dem nu, så är de beroende av en uppkoppling i just Nordkorea. The Pirate Bays motståndare har försökt göra i flera år är just att klippa uppkopplingen till sajten, men naturligtvis har de inte någon som helst möjlighet att påverka Nordkorea där, säger Linus Larsson.

Pirate Bays fyra svenska grundare dömdes 2010 för brott mot upphovsrätten till fängelse och att skadestånd på 46 miljoner kronor.

Men sajten finns kvar och motståndarna mot piratkopiering inom bland annat skivundustrin lyckas inte få stopp på den.

– De har fått fyra personer dömda för att driva sajten, och än i dag tio år efter att den lanserades finns den fortfarande kvar. Man måste ju se det ironiska också att de som driver den här sajten med retorik om frihet på internet och så nu säger sig samarbeta med en av världen värsta diktaturer, de inser ju själva att det är något väldigt ironiskt och konstigt över det, säger Linus Larsson.

Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".