1 av 3
Evans Mukua har väntat i åtta timmar på att få lägga sin röst i Kibera Nairobi. Han är siste man i kön till en vallokal öppen på övertid. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Klicka för grafik: Kenya går till val
3 av 3

Kenyatta leder det kenyanska valet

"Valdeltagandet överväldigande"
2:52 min

I Kenya har nu runt 40 procent av rösterna räknats efter gårdagens presidentval. Just nu leder den kontroversielle Uhuru Kenyatta, som står åtalad för brott mot mänskligheten inför Internationella Brottmålsdomstolen ICC. Tidigast i morgon väntas ett första preliminärt valresultat i Kenya.

Valdeltagandet var högt, och många vallokaler fick hålla öppet till sent i går kväll för att hinna med alla som stod i kö för att rösta.

Evans Mukua står sist i kön till en av vallokalerna i Kibera Nairobi. Han har redan väntat i åtta timmar, nu börjar det skymma och lokalen borde ha stängt. Men valfunktionärerna jobbar på för att alla som fanns i kön klockan fem ska få lägga sin röst.

Det stinker av ruttna sopor i utkanten av fotbollsplan där tälten för att rösta står uppställda, i ett av huvudstadens slumoråden, och Evans röstar för förändring, säger han.

– Det är många fler som har röstat än vi hade räknat med, säger valfunktionären Elector Opar, som sitter på en vit plaststol och ser helt slut ut.

Landets valkommission kallar valdeltagandet överväldigande, över 70 procent enligt de preliminära siffrorna.

I vallokalen här som på många andra ställen fick de gå över till papperslistorna med väljare när de biometriska systemen med fingeravtryck inte visade sig fungera. De nya avancerade systemen var en av åtgärderna för ett säkrare val den här gången, och ett resultat som alla kan lita på, för att undvika nya våldsamheter.

I det förra valet 2007 dödades över 1 000 människor i oenigheten om vem som egentligen vann, i den värsta krisen sen landet blev självständigt. Att det inte skulle upprepas har varit valets stora fråga, och det är de närmaste dagarna avgörandet kommer, när resultatet presenteras.

Rösträkningen pågår och delresultaten publiceras direkt när de når valkommissionen den här gången, för att undvika förseningar som ger misstankar om valfusk.

Electa Opar sitter med två mobiler i handen, sin egen och en liten svart som bara är till för att skicka in valresultaten med, för att det snabbt ska finnas ett preliminärt resultat från varenda en av de 33 000 vallokalerna runt om i landet.

Nu på morgonen har knappt 30 procent av rösterna räknats, och hittills leder den kontroversiella Uhuru Kenyatta. Det är för tidigt att säga om det är ett resultat som står sig, men Kenyatta har siffrorna för sig - fler väljare registrerade sig före valet i de områden där han är populär.

Hans rival Raila Odinga har framfört misstankar om oegentligheter med dålig röstregistreringen i hans starka fästen. Och Odingas läger antydde redan efter de första resultaten i går kväll att de kan komma att lägga fram klagomål på hur valet gått till. Återstår att se om det blir via domstol, som alla kandidater har lovat den här gången - och inte via gatuprotester som går över styr.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".