Nationell folkkongress i Peking inledd

2:05 min

I dag inleddes den nationella folkkongressen i Peking. Kongressen är officiellt Kinas högsta beslutande organ och landets lagstiftande församling, även om det egentligen är kommunistpartiet som styr. Under kongressen kommer Kina att få både en ny president och en ny regering.

Wen Jiabao hälsade alla välkomna när han för sista gången någonsin höll kongressens inledningstal inför fullpackade åhörarläktare här i Folkets stora sal i Peking i dag. Det här var hans sista inledningstal någonsin. Under kongressen som börjar i dag kommer han, tillsammans med president Hu Jintao, att avgå efter tio år vid makten.

Under sitt tal belyste Wen Jiabao de framsteg Kina har gjort de senaste åren, och stakade även ut målen för vad som ska uppnås det kommande året. Bland de målen kan nämnas 7,5 procents tillväxt, samma mål som knappt nåddes föregående år.

Men Wen Jiabao berörde även de problem som finns i Kina i dag. Han talade bland annat om de växande inkomstklyftorna, korruptionen, och om miljöförstöringen.

– Den ekonomiska utvecklingen sker numer på allt större bekostnad av miljön, sa han.

På grund av att hundratals miljoner kineser numer använder sig av sociala mediesajter på internet, har trycket ökat på Kinas ledare att visa att de tar tag i de problem som engagerar befolkningen. Och längst upp på den listan står just nu korruptionen och miljöproblemen.

I dag offentliggjordes även att Kinas militärbudget det kommande året kommer att öka med 10,7 procent.

Själva ledarbytet kommer att ske i slutet av den knappt två veckor långa kongressen. Att Xi Jinping kommer att bli ny president, och Li Keqiang ny premiärminister, det råder det föga tvivel om. Men en av de mest spännande frågorna under en annars ganska förutsägbar kongress, är vilka de andra regeringsmedlemmarna blir. Det har ännu inte tillkännagivits.

Men delegaterna som till marschmusik tågade ut ur salen efter Wens två timmar långa tal avgör som sagt inte vilka som ska ingå i regeringen. Det, precis som allt annat, har redan bestämts av partiet.

Studio Ett från Peking

Hanna Sahlberg, Jörgen Huitfeldt och Magnus Thorén. Foto: Sveriges Radio.

#text=5461899#Korrespondent David Carlqvist och tidigare korrespondent Hanna Sahlberg sänder från Peking, måndag, onsdag och fredag.

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista