Arkivbild från tårttillverkning på företaget Almondy i Göteborg. Ikeaflaggor vajar i vinden utanför varuhuset i Kungens kurva i Stockholm. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Ikea-tårtor med bakterier stoppades i Kina

Ikea: "Vi måste titta vidare på detta"
2:30 min

Kinesiska myndigheter har beslagtagit och förstört 1 800 tårtor som Ikea i Kina importerat från Sverige efter att man funnit koliforma bakterier i tårtorna. Det säger Ikeas pressansvariga Sara Paulsson.

Enligt tidningen Shanghai Daily var det 1,87 ton choklad som innehöll höga halter av avföringsbakterie som stoppades. Men enligt Ikea handlar det alltså om 1 800 tårtor, som innehöll en koliform bakterie som inte är hälsofarlig, säger Sara Paulsson, pressansvarig på Ikea.

– Det handlar inte om hälsovådliga tarmbakterier som E.coli eller liknande, säger Sara Paulsson, men tillägger att de här bakterierna inte ska finnas i tårtor även om de inte är hälsofarliga.

Tårtorna levererades från Sverige till Kina och stoppades i tullen och förstördes i Kina i november förra året. Enligt Ikea tillverkas tårtorna av den svenska leverantören Almondy.

Den här tårttypen, en mandelkrokanttårta, levereras både till Ikeavaruhus i Sverige och flera andra länder, säger Sara Paulsson. Man undersöker om tårtor från samma produktionsenhet också har bakterien.

– Men det är ingenting som vi har fått några indikationer på, säger Sara Paulsson.

Tårtan kommer inte att stoppas för försäljning nu. Ikea vet ännu inte hur bakterien hamnat i tårtorna, men man utreder tillsammans med leverantören hur det har gått till. En möjlig hypotes är att kylkedjan har brutits, säger Sara Paulsson på Ikea.

Kommer det här leda till att ni utökar kontrollerna för de varor som kommer ut i Sverige?

– Det är ingenting som vi vet säkert i dag. Vi gör skickar löpande prover till oberoende testlaboratorier för att säkerställa att produkterna är säkra och har en hög kvalitet och följer alla lagar och regler.

Först köttbullarna som det upptäcktes vara hästkött i, sedan tårtor med bakterier i, fungerar de här kontrollerna?

– Vi vet inte om det har skett hos leverantören eller någonstans på vägen, det måste vi titta vidare på.

Ni har ju skickat iväg de här tårtorna till Kina i ert namn, hur stort ansvar har ni i den här frågan?

– Tårtorna har aldrig kommit ut till varuhusen. Vi tar fullt ansvar för att alla varor som säljs i våra varuhus ska ha en bra kvalitet och vara säkra att äta.

Men ni har ni ändå skickat iväg de här varorna till Kina och det var ju statliga myndigheter där som hittade bakterierna. Det tyder på att de här kontrollerna inte fungerar som de ska?

– Tårtorna har ju levererats till Kina och de kinesiska myndigheterna har gjort kontroller precis som det görs i Sverige av svenska myndigheter, vilket är väldigt bra. Nu får vi undersöka vidare tillsammans med leverantören för att få en hel bild av det hela och för att säkerställa att det inte sker igen, säger Sara Paulsson.

Margareta Johannesson, kvalitetschef på Almondy, menar att det ska vara säkert att äta Almondys tårtor, som finns i butikerna runt om i Sverige.

– Vi gör många tester och säkra produkter. Varje år tillverkar vi 18 miljoner tårtor. Hur det här kunde hända vet vi inte, utan vi ska gå vidare tillsammans med Ikea och se efter vad det är som har hänt. Vi behöver mer detaljer.

Hur påverkar det här ert varumärke?
– I och med att vi är öppna med vilka tester som görs hoppas vi att kunderna litar på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".