Café i Stockholm backade om barnförbud

8:13 min

Är det rätt att förbjuda barn i cafémiljö? På Nellys café i Stockholm satte man nyligen upp en skylt på dörren med texten: "För allas trevnad råder barnförbud i lokalen", tillsammans med en bild på en överkryssad skrikande bebis. Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO är det inte tillåtet att ha åldersgräns av kommersiella skäl.

– Vi har haft ett eskalerande problem med barn och problemen som kan uppstå när barn får springa och härja fritt i caféet och på övriga allmänna platser. De kan springa på soffor, förstöra andras kläder, välta ner stolar, bestick, glas, tallrikar, skada sig själva, spilla ut kaffe, strö ut socker över möblerna, säger Josef Shamon, talesperson för Nellys café.

Per Holfve, jurist vid Diskrimineringsombudsmannen, DO, säger att man inte kan ha barnförbud av kommersiella skäl.

– Huvudregeln sedan årsskiftet är att åldersdiskriminering är förbjudet och det har utvidgats till att gälla flera områden. Det gäller bland annat restauranger och caféer.

Per Holfve säger att det finns undantag i lagen där man kan ha åldersgränser, exempelvis om man driver en nattklubb eller bar. Då kan man ha en åldersgräns för att skydda barnen. Man kan alltså ha en åldergräns för andra skäl än kommersiella, till exempel när det gäller ordning eller säkerhet.

Josef Shamon från Nellys café säger att han personligen tycker att man ska kunna få välja själv vilken målgrupp man vill ha på sitt café, men han tycker att det är bra att debatten om åldergräns har kommit upp för att få folk att ändra sitt beteende.

– Man kanske tar mer ansvar för sina barn och deras handlingar, säger han.

Skylten är nu nedtagen på caféet. Saken har ännu inte prövats i domstol och Nellys café väljer att inte driva fallet vidare. Enligt Josef Shamon skulle det kunna bli en dyr historia för caféet.

– Skulle det vara så att det är diskriminering och vi åker på böter så kan det vara ganska saftigt för oss, säger Josef Shamon, som kontaktade  DO när det blev uppståndelse kring skylten på caféet.

– Vi försökte ge så goda råd som möjligt, just för att inte hamna i domstol. Vi strävar inte efter att driva så många fall som möjligt, vi strävar efter det lagen säger, säger Per Holfve från DO.

Fråga

Julia Milder

Ekot och P1-Morgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista