Cypern accepterar oberoende utredning om påstådd penningtvätt

"Har haft en hel del synpunkter kring sig"
0:46 min

Cypern gick i går med på en oberoende utredning av påstådd penningtvätt inom landets banksystem. Utredningen är en förutsättning för att Cypern ska kunna få nödlån från eurozonens räddningsfond ESM.

Sveriges finansminister Anders Borg ser positivt på att Cypern gick med på en oberoende utredning om påstådd penningtvätt.

– Cypern har haft en hel del synpunkter kring sig; att det har funnits mycket ryska oligarkpengar där,  att en hel del skatteplaneringspengar har landat där och att man har placerat bolag där för att undvika att betala skatt i de länder där man har verksamheten, säger Anders Borg.

– Jag tycker att det vore en fördel om Cypern kan förbättra sin internationella trovärdighet genom att städa upp i sitt skattesystem och sitt banksystem, säger Anders Borg.

Cypern behöver nödlån på uppemot 17 miljarder euro, framför allt för att rädda sina krisande banker. Men EU-länder som Tyskland har anklagat Cypern för omfattande penningtvätt.

Gårdagens överenskommelse om en oberoende penningtvättutredning öppnar nu upp för att Cypern ska kunna få besked om ett räddningspaket i slutet av mars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".