Unga som varken arbetar eller studerar mår ofta psykiskt dåligt. Foto: Annika af Klercker/Scanpix

Sverige kritiseras för bristande skolhälsovård

"Problemen måste tacklas tidigt"
1:53 min

Sverige får allvarlig kritik för hur man tar hand om unga med psykiska problem. I en ny rapport om mental ohälsa och arbete från OECD står den svenska skolhälsovården i centrum - för problemen måste tacklas tidigt, säger en av rapportförfattarna, Stefano Scarpetta.

De mentala problemen debuterar tidigt, säger Stefano Scarpetta, inte sällan så tidigt som i 14-årsåldern. Skolmiljön har blivit mer mer krävande, och alla elever klarar det inte. Därför måste skolpersonal lära sig att identifiera elever med problem för att sätta in åtgärder tidigt. Men här brister det svenska systemet. Det finns inte tillräckligt med vare sig skolläkare, psykologer och kuratorer. Och kopplingen mellan barnpsyk och skolan är dålig, enligt rapporten.

Om man upptäcker problemen tidigt kan eleven få hjälp och öka möjligheterna till ett friskt arbetsliv, säger Stefano Scarpetta.

Och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson håller delvis med om kritiken:

– Nu tycker jag att de pekar på både sådant som fungerar bra och sådant som brister, det tycker jag man ska vara noga med. Vi är ett land som lyckats bra med de här sakerna men de pekar just på att många saker skulle man tidigare kunna se just i skolan, det tror jag är värt att ta fasta på.

Med tanke på att de här problemen uppskattas kosta ungefär 70 miljarder kronor, har regeringen tagit det tillräckligt mycket på allvar?

– Jag tror att vi alla ska ta de här sakerna på större allvar, under hela 1900-talet var vi fokuserade på att hjälpa människor med olika somatiska och fysiska funktionsnedsättningar att komma tillbaka till jobbet, nu är nästa stora uppgift psykisk ohälsa och psykosociala problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".