NRK:s Sigurd Falkenberg Mikkelsen berättar om kidnappningar i Syrien. Foto: Nrk.no.

Kidnappningar allt vanligare i Syrien

"Många här är oroade över vågen av kriminalitet"
2:23 min

Nöden blir allt mer påtaglig i Syrien och kidnappningar som ett sätt att tvinga till sig pengar blir allt vanligare. Det uppger Sigurd Falkenberg Mikkelsen, norska NRK:s Mellanösternkorrespondent.

– Många här är oroade över vågen av kriminalitet som följt i kölvattnet av inbördeskriget.

Han har mött många i Damaskus som fått familjemedlemmar kidnappade. Några av kidnappningar sker av politiska skäl, men i andra fall handlar det om en metod för att komma över pengar i ett samhälle som havererat fullständigt.

– En del offers anhöriga kan sätta press på kidnapparna genom att köpa beväpnade gäng eller betala, men många har inte den möjligheten, säger Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Damaskus har han aldrig förr sett så tomt efter mörkrets inbrott.

 – Damaskus är efter klockan åtta på kvällen nästan helt folktomt. Så har jag aldrig sett Damaskus tidigare, säger han.

Jämfört med hur det var i somras, så har Damaskus även blivit brutalare med hårdare strider, större nöd, tröttare människor och allt fler på flykt.

Rebellstyrkor uppger att de tagit kontrollen över provinshuvudstaden Raqqa. Även i huvudstaden Damaskus hårdnar striderna.

Regimstyrkorna verkar trots rebellangreppen ännu ha ett stabilt grepp om Damaskus centrala delar. Men det finns tecken på att pressen ökar.

Striderna förs allt närmare centrum, regeringssoldaterna i vägspärrarna bär allt grövre vapen och runt regimen Assads ministerier har betongmurarna byggts allt högre.

 – Soldater i vägspärrarna har nu raketgevär och betongmurarna runt departementen och ministerierna växer för var gång som jag är här, säger han.

Men likt många andra bedömare tror inte Sigurd Falkenberg Mikkelsen på några snabba förändraringar rörande konflikten.

– Det verkar som att striderna här nu är mer intensiva och tar mer tid. De får slita hårdare med att trycka tillbaka rebellerna. Jag skulle bli överraskad om vi skulle se någon dramatisk förändring på kort tid. Jag tror att det här kommer dra ut på tiden, säger Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".