Svenska muslimer riktar kritik mot regeringen

Även media får kritik i rapporten
2:39 min

Svenska muslimska organsationer kritiserar regeringen för att inte ta rasisimen i Sverige på allvar. Det är Nätverket för svenska muslimer i samarbete som skrivit en rapport till FN:s kommitté för rasdiskriminering.

– Jag hoppas rapporten kommer att bli en ögonöppnare för regeringen, säger Elvir Gigovic som är sammankallande för nätverkskommittén.

– På antimuslimska kommentarsfält framställs rapporten som ett krav på att islamisera Sverige. Det tycker jag är väldigt oroande när våra krav egentligen är krav på jämlik behandling i skola, vård, omsorg, att behandlas av socialtjänsten på ett korrekt sätt och i domstolsverket på ett rättssäkert sätt, och av andra rättsvårdande myndigheter, säger Elvir Gigovic. 

Nätverkets rapport är en skuggversion av regeringens egen diskrimineringsrapport till FN. I den här rapporten hävdas att muslimer utsätts för rasism genom terroristbrottslagarna. 

I rapporten finns också exempel på hur myndigheterna dragit förhastade slutsatser, som att socialtjänsten omhändertagit barn i muslimska familjer på lösa grunder. En flicka i Uppsala togs från familjen och undersöktes av gynekolog i tron att hon utsatts för könsstympning. Så var det inte.

Samtidigt kritiserar nätverket att svenska myndigheter inte vill använda rasbegreppet i statistiken, därmed döljs rasistiska händelser och strukturer, anser de muslimska organisationerna.

Ett annat exempel på hur myndigheter tittade bort ges från Forserum där sverigesomalier länge trakasserades utan att någon ingrep.

Media får också kritik för att bidra till en mörk bild av muslimer. Där anser nätverket att medias egen kontroll av saklighet och opartiskhet inte räcker, utan vill se en hårdare kontroll från staten.

Och personer som konverterar till islam riskerar att trakasseras. Men nätverket tar inte upp den motsatta situationen, med personer som vill lämna islam.

– Vi är inte av någon annan mening än att alla ska ha rätt att välja den religion man vill ha. Nu ville vi uppmärksamma också något som inte i vanliga fall uppmärksammas, att de som har konverterat till islam utsätts för vad som i vanlig mening borde kallas för hedersvåld, säger Elvir Gigovic.

Integrationsminister Erik Ullenhag håller med om att brist på kunskap bidrar till diskriminering, men han hävdar att läget är värre i andra länder.

– Det finns en främlingsfientlighet och diskriminering som drabbar muslimer i Sverige och den tar vi på mycket stort allvar.

Annars får regeringen här kritik för svagt ledarskap för att "islamofobin fått krypa in i den politiska mittfåran", som de skriver, vad säger du om det?

– Det tycker jag är direkt fel. Därför att skillnaden mellan Sverige och svenska regeringen, om man jämför med till exempel länder som Danmark och Nederländerna i vår närhet, det är att vi varit glasklara och kommer att fortsätta att vara mycket tydliga i avståndstagandet från all form av rasism och främlingsfientlighet, säger Erik Ullenhag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".