Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första medborgarinitiativet till Finlands riksdag

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 11.21
"Viktigt att vanliga människor kan säga sin åsikt"
2:06 min
1 av 3
Helina Ylisirniö, verksamhetsledare för Finlands djurskyddsföreningars förbund, hoppas att deras medborgarinitiativ om att avveckla pälsdjursfarmerna i Finland får extra uppmärksamhet av riksdagen eftersom det är det allra första initiativet. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Den finländska riksdagens talman, Eero Heinäluoma, har precis tagit emot landets allra första medborgarinitiativ. Det lämnades över av representanter från de fyra djurskyddsorganisationerna bakom initiativet. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Ingen pälsdjursfarmning i Finland är budskapet från djurskyddsföreningarna. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

I Finland överlämnades i går det allra första medborgarinitiativet till riksdagen. Det är djurskyddsorganisationer i Finland som kräver stopp för pälsdjursfarmer.

– Vi vill att man pratar om det här i Finland, säger Helina Ylisirniö från Finlands djurskyddsföreningars förbund, som är en av initiativtagarna, hoppas på en livlig diskussion.

Intresset var stort när Finlands första medborgarinitiativ överlämnades till riksdagens talman. Medborgarinitiativen bygger på namninsamlingar och möjliggjordes i och med en grundlagsändring för ett år sedan.

Via en särskild sida på nätet kan vem som helst föreslå en lagändring - efter att förslaget har godkänts av justitieministeriet. Sedan kan medborgarna logga in och rösta.

Om initiativet får fler än 50 000 underskrifter inom ett halvår måste riksdagen ta upp och diskutera frågan.

Hittills har drygt 50 initiativ startats, men än så länge har bara förslaget om att avveckla pälsdjursfarmerna samlat ihop tillräckligt många röster.

Andra ämnen som lockat många är förslaget om en folkomröstning om att gå ur EU och det initiativ som startades så sent som igår om att svenska ska bli ett valfritt ämne i skolan. Riksdagens talman Eero Heinäluoma tycker att möjligheten till medborgarinitiativ är bra för demokratin.

– Det är en mycket viktig del, att de vanliga människorna kan säga sin åsikt till riksdagen och har en möjlighet att starta en diskussion och beslutsprocess här i riksdagen, säger Eero Heinäluoma.

När det gäller förslaget om stopp för pälsdjursfarmer så är majoriteten av riksdagspartierna emot det, näringen är stor i Finland och gav enligt dess branschorganisation drygt 600 miljoner kronor i skattepengar förra året. Men Helina Ylisirniö från Finlands djurskyddsföreningars förbund är optimistisk och tror att man gynnas av att vara det allra första initiativet eftersom uppmörksamheten är så stor.

– De vågar inte göra något annat än att ta det hela vägen fram till röstning, säger Helina Ylisirniö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".