Läkare lyssnar på ett barns hjärta. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Skolläkare: Problemen med elevhälsan välkända

"Läkarundersök alla elever regelbundet"
2:13 min

Det kommer allvarlig kritik från OECD om hur Sverige tar hand om unga med psykiska problem. Den svenska skolhälsovården och elevvården räcker inte till, enligt OECD. Och problemen är välkända för skolöverläkare Sophie Ekman som i många år arbetat i Solna.

– Blir man inte sedd så förstärks den här psykiska oron och man får inte adekvat hjälp och man kommer in i nedstämhet, håglöshet och får svårt att sova, orkar inte med skolan och sitter uppe och spelar dataspel och känner att vuxenvärlden förstår inte.

Andelen barn och unga med psykisk ohälsa har inte ökat, men den krävande miljön i dagens klassrum gör att också de som har lättare psykiska problem riskerar utslagning, enligt OECD. Men här brister det svenska systemet. Det finns inte tillräckligt med vare sig skolläkare, psykologer eller kuratorer. Och kopplingen mellan barnpsyk och skolan är dålig, enligt rapporten.

Det gäller att hitta de barn som utvecklar psykiska problem tidigt, lättast genom regelbundna massundersökningar av fysisk och psykisk hälsa för att undvika att skuldbelägga enskilda elever, säger Shruti Singh från OECD.

Men att läkarundersöka alla elever regelbundet sker inte generellt i Sverige, säger Sophie Ekman. Många barn träffar inte någon läkare efter den sista kontrollen på barnavårdscentralen vid ett eller ett och ett halvt års ålder, säger hon. Ett undantag är Solna där alla barn undersöks regelbundet, säger Sophie Ekman:

– Man hinner med lätthet med ett par tusen barn varje år. Det ger samma effekt som screening vid exempelvis mammografi. Ju fler tusentals barn man ser, desto mer förstår man och desto lättare är det att upptäcka fysisk eller psykisk ohälsa.

Myndigheterna måste också bli bättre på att stötta dem som lämnar skolan tidigt, unga som varken jobbar eller utbildar sig, och det håller Sophie Ekman med om:

– Om man inte ens klarar av att gå i skolan och få bra betyg så är det ju mycket värre att hitta och klara av ett jobb. Så då följer psykisk ohälsa som ett kvitto på att man inte blivit upptäckt som barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".