1 av 6
På kungsgatan i Oskarshamn. Foto Lena Pettersson Sveriges Radio
2 av 6
Kungaparet intervjuas på Kungsgatan i Oskarshamn. Foto Lena Pettersson
3 av 6
På promenad i Oskarshamn. foto Lena Pettersson
4 av 6
Drottningen och Kungen tas emot på sjöfartshögsskolan i Kalmar. Foto Peter Bressler Sveriges Radio
5 av 6
Kungen, Drottningen och landshövdingsparet i Kalmar län framför godset i Strömsrum där Tomas Rappe tog emot på trappan. Foto Peter Bressler Sveriges Radio
6 av 6
Kungen och Drottningen framför statyn av Axel Munthe i Oskarshamn. Foto Peter Bressler Sveriges Radio

Kunglig rundresa inleddes i Oskarshamn

I år det 40 år sedan kung Carl Gustav blev kung. Det firar kungaparet med en rundresa i Sverige som i dag inleddes i Oskarshamn.

Många oskarshamnsbor var i dag stolta över att kungaparet valde Oskarshamn som start för rundresan.

– Ja, jag har åkt hit endast för att titta på kungaparet. Att de kommer först hit, det tänker jag väl att det är lite trevligt. Ja, de anlände till vår lilla flygplats här, sa Berit Danielsson.

Hon och Mladen Letic var två av alla dem som samlats på Lilla Torget i Oskarshamn i väntan på kungaparet som med anledning av kungens 40 år på tronen reser runt i landet - och startar i  Oskarshamn. Det blev en lång väntan, men som kom de då till slut.

 – Jag tycker att det är roligt. Det är flera saker som det innebär för mig: tryggheten, traditionen, demokratin och rojalismen. Jag tycker att de är sympatiska och gör ett gott jobb åt Sverige, sa Mlnden Letic.

Kungaparet togs emot viftande flaggor, blommor och en barnkör. Även kungen verkade vara nöjd med valet av Oskarshamn som startpunkt.

 – Det tror jag är ett väldigt trevligt ställe att starta. Sedan ska vi hålla på här under ett antal, ja inte varje dag, men den här veckan blir det tre dagar, sa kungen.

 Vad tycker kungen om sina 40 år på tronen?

 – 40 år, det är mycket som har hänt under 40 år.

Efter en promenad genom Oskarshamn fortsatte kungen och drottningen vidare till Kalmar. Birgit Nilsson var nöjd med besöket.

– Det är en upplevelse, det är roligt att få se. Man har ju inte sett dem i verkligheten förut, utan bara på bild, sa hon.

Såg de ut som du hade tänkt dig?

– Ja, de gjorde de allt. När man ser dem i tv så är de mer fina och sminkade och grejer. Nu är de som folk är mest, tycker jag.

Med anledning av Kungens 40 år på tronen besöker Kungaparet Sveriges samtliga 21 län under året. Klicka på punkterna för att se när kungen kommer till din stad.Grafik: Liv Widell/Sveriges Radio. Källa: Kungahuset

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".