Dafgårds livsmedelsindustri i Källby, Lidköping. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Globe Foods levererade hästköttet till Dafgårds

"Någonstans har vi blivit lurade"
1:31 min

Livsmedelsföretaget Dafgårds har spårat den underleverantör som enligt företaget ska ha levererat hästkött från polska slakterier. Importören heter Globe Foods. Dess vd Marcus Josberg säger att hans själv blivit lurad.

– Någonstans har vi blivit lurade. Vi är bedrövade för att det drabbar vår kund och det drabbar hela livsmedelsbranschen. Vi har gjort allting rätt. Och även köpt in till marknadspris, säger Josberg.

Vem som lämnat fuskköttet till Dafgårds? Det var hemligt till i dag när Livsmedelsverket haft kontakt med Dafgård och uppgiften blev offentlig.

I går gjorde Dafgård en polisanmälan om bedrägeri.

Globe Foods i Stockholm har levererat partiet. Företaget köper in kött från andra producenter och säljer vidare, framför allt till grossister så som Dafgårds. I Polen köper en motpart in kött från två andra köttproducenter.

Enligt Globe Foods vd Marcus Josberg har hans företag bara sålt vidare det parti kött som hästkött hittades i. Det har till exempel inte packats om.  Globe Foods polska leverantör har i sin tur förseglat leveranserna när de lämnat Polen.

Därmed är det svårt att veta var köttfusket förekommit.

– Min teori är att det har gjorts hos ett slakteri i Polen, mindre nogräknat, som i sin tur har levererat till min underleverantör i Polen, som i sin tur kanske inte har varit tillräckligt uppmärksam.

Globe Foods polisanmäler nu det polska företaget.

– Ja, det kommer vi att göra för vi vill gå till botten med det här. För det är ytterst tråkigt.

Och jakten på vem i kedjan som fuskat med köttet, den går vidare.

– Så länge vi kan visa upp att vi har gjort rätt, vi har vår dokumentation, hoppas jag att vi kan fortsätta. De enda jag kan känna är att jag är rakryggad för att vi har inte gjort någonting fel i vår ände, vi har ingenting att dölja. Vi har gjort allt enligt boken, säger Josberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".