Hur mycket pengar det rör sig om vet man inte på Pensionsmyndigheten. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

300 000 pensioner söker sina ägare

"För närvarande finns det ingen preskriptionstid"
1:52 min

Personer som har arbetat in rätt till pension i Sverige, men sedan flyttat utomlands och inte gjort adressändring, har inte fått ut sin pension.

– De kommer att stå kvar på de här individernas konton, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Finns det någon preskriptionstid här, att det inte får gå mer än ett visst antal år?

– Nej, för närvarande finns det ingen preskriptionstid för det, så än så länge kommer de att ligga kvar på kontot. Men så småningom måste vi ju ta ställning till när vi ska skriva av de där pengarna så att säga.

555 000 personer, som är berättigade till pension från Sverige, är bosatta utomlands. Över hälften av dem, 300 000 personer bor på okänd adress. En del är säkert döda. Andra känner kanske inte till att de är berättigade till pension, eller så fungerar inte eftersändning och postgång. Pensionsmyndigheten anstränger sig heller inte för att spåra de försvunna pensionärerna, säger Arne Paulsson.

De här kan man inte säga att vi är särskilt aktiva att hitta. Det har ju varit en del program, både med Sveriges utlandsradio, som exempelvis meddelat i sina sändningar hur det ligger till och att man bör höra av sig, säger han.

Hur mycket pengar det rör sig om, på dessa 300 000 orörda pensionskonton, det vet man inte på Pensionsmyndigheten. Bara att det handlar om hundratals miljoner.

– Jag har ingen siffra just för de 300 000, däremot på samtliga som vi har utlandsregistrerade, så finns det ett snitt på deras konton på 176 500, säger Arne Paulsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Men även om man utgår ifrån att de som saknar adress också är de som har lägre belopp på sina konton, så måste det ju ändå röra sig om hundratals miljoner?

– Sammantaget rör det sig om stora summor, ja, säger Arne Paulsson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".