Chávez arv: Ett helt nytt Venezuela

1:25 min

Det var Venezuelas vicepresident Nicolás Maduro som i tv talade om att Hugo Chávez nu är död, Maduro var påtagligt tagen av det besked han lämnade. Chávez har sedan han kom till makten 1998 svept som en stormvind genom Venezuela, och har skapat ett helt nytt land.

Hugo Chávez död var inte oväntad. Den senaste veckan har sociala medier varit fulla av rykten om hans död. På måndagen kom ett officiellt besked att Chávez andningsbesvär försämrats ytterligare.

Och när Nicolás Maduro i ett tv-tal, några timmar innan Chávez död offentliggjordes, anklagade Venezuelas fiender, fram för allt USA, för att ligga bakom den venezuelanske presidentens sjukdom och dessutom utvisade en militärattaché på USA:s ambassad i Caracas för att ha konspirerat, så anade många att slutet för den venezuelanske presidenten nu hade kommit.

Frågan är vad som kommer att hända nu. Enligt författningen är det parlamentets talman, Diosdado Cabello, som nu blir president med uppdrag att inom 30 dagar organisera nyval.

Men ännu viktigare är kanske vad som kommer att hända inom det venezuelanska samhället. Hugo Chávez har allt sedan han kom till makten 1998 svept som en stormvind genom Venezuela. Han har skapat ett helt nytt land.

Man kan tala om ett Venezuela före och ett Venezuela efter Chávez. Men Hugo Chávez har också polariserat landet på ett sätt som aldrig förr. Och samtidigt var han, på något magiskt vis, förmögen, att hålla ihop det. 

Hans bortgång skapar en tomhet som inte bara blir svår att fylla, utan som också rymmer faran att den enande kapacitet som Chávez hade, nu försvinner.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista