Länder uttrycker sorg över Chávez död

I Latinamerika uttrycker många länder sorg över president Hugo Chávez död. Brasiliens president Dilma Rousseff säger att Hugo Chávez var en stor latinamerikan och vän till det brasilianska folket.

I Argentina ställde president Cristina Fernandez de Kirchner in alla aktiviteter efter att Chávez död tillkännagavs, skriver BBC. Både hon och hennes nu avlidne man, Nestor Kirchner, var nära vänner till den venezuelanske presidenten.

I Peru höll kongressen en tyst minut till hans ära. Bolivias president Evo Morales sa att han skulle åka till Venezuelas huvudstad Caracas omedelbart och Chiles och Ecuadors regeringar har också skickat kondoleanser till Venezuela.

Kuba har utlyst tre dagars landssorg. Chávez var Kubas närmaste allierade i regionen och stödde också Kuba ekonomiskt.

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att han blev ledsen över nyheten om Chávez död, och att presidenten har lämnat ett bestående avtryck på sitt land.

Sveriges demokratiminister Birgitta Ohlsson säger i ett uttalande att hon hoppas på förändring i Venezuela efter Hugo Chávez död.

"Hugo Chávez symboliserade ofrihet för mig genom att fängsla regimkritiker och tysta kritiska och oppositionella medier", skriver hon.

"Folket i Venezuela är värda politiska ledare som inte utmanar demokratin, som inte urholkar pressfriheten och som inte har diktaturer som Kuba, Vitryssland och Iran som sina förebilder".

Ekot/TT/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".