Foto: Susan Walsh/Scanpix

Obama: Vi vill ha ett samarbete med Venezuela

Ansträngda relationer mellan länderna
1:12 min

USA:s president Barack Obama säger i sin kommentar efter beskedet om att Hugo Chávez är död att USA vill ha ett konstruktivt samarbete med Venezuela i framtiden.

– USA slår fast sitt stöd för Venezuelas folk och intresse av att utveckla ett konstruktivt samarbete med Venezuelas regering, sa president Obama efter att Hugo Chavez död blivit känd genom ett meddelande från vicepresidenten Nicoals Maduro, som Chavez själv ville ha som sin efterträdare.

Maduro hade då redan anklagat USA för att konspirera mot Venezuela och också för att ha bidragit till att Hugo Chavez fått cancer.

Venezuela utvisade under gårdagen också två officerare vid USA:s ambassad från Caracas, efter att Nicolas Maduro anklagat dem för att försöka pumpa venezuelanska militärer på information som skulle användas för att skapa oro i Venezuela. USA tillbakavisade alla anklagelser.

I kongressen var reaktionerna på vänsterpolitikern Hugo Chavez död utan omskrivningar - från att det var skönt att bli av med honom till att han var en tyrann som styrde med järnhand.

USA och Venezuela under Chavez har haft ansträngda relationer. Barack Obama lämnade inga omdömen om den döde ledaren i sitt uttalande, där han också sa att när Venezuela nu inleder ett nytt kapitel, stödjer USA fortsatt demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".