Facket Byggnads har varslat om strejk som kan inledas på tisdag i nästa vecka. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Besked om skiss till nytt avtal inom industrin

"Vi är fortfarande väldigt långt ifrån varandra"
2:13 min

I avtalsrörelsen ska arbetsgivare och fack inom industrin på onsdagen svara medlarna på en första skiss till nytt kollektivavtal. Parterna står långt ifrån varandra när det gäller lönerna, och ett strejkvarsel från Byggnads gör att förhandlingarna blir svårare, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

– Varsel som sådant påverkar det allmänna klimatet mellan parterna, det blir kärvare och mer besvärligt, säger Anders Ferbe.

Det är den konkurrensutsatta industrins avtal som ska styra över löneökningarna för hela arbetsmarknaden.

I dag ska fack och arbetsgivare svara på en avtalsskiss från medlarna som bland annat innehåller en föreslagen avtalslängd, troligen en treårsperiod, till skillnad från de ettåriga avtal som gällt alltsedan finanskrisen.

Facket Byggnads har samtidigt varslat om strejk som kan inledas på tisdag i nästa vecka. Och det varslet påverkar alltså hela avtalsrörelsen. Anders Weihe är förhandlingschef hos arbetsgivarna i Teknikföretagen.

– När det ligger konfliktvarsel så komplicerar det naturligtvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv och LO. På det sättet är det en komplicerande faktor.

När det gäller löneökningarna har facken krävt 2,8 procent på ett år medan arbetsgivarna erbjudit 4,5 procent på tre år.

– Vi är fortfarande väldigt långt ifrån varandra, säger Anders Ferbe på IF Metall.

Men redan i slutet på nästa vecka väntas ett färdigt avtalsförslag och i slutet av mars ska förhandlingarna vara färdiga. Arbetsgivarna vill ha ett treårigt avtal den här gången och motkravet för det från både LO-facken och tjänstemännen är att få till överenskommelser om deltidspension från 60 år så att fler orkar arbeta längre upp i åldrarna.

– Där de äldre kan användas som handledare och instruktörer för yngre som kommer in, säger Anders Ferbe.

Hur viktig är den frågan för er?

– Den är helt avgörande för att vi ska kunna träffa ett längre avtal.

Och att det kan bli nya avtal där en del av löneutrymmet går till deltidspension verkar troligt om man lyssnar på Teknikföretagens Anders Weihe.

– Det kan vara en förnuftig lösning och det är bättre med en kollektivavtalslösning än att lagstiftaren går in och beslutar i frågorna.

Hur mycket har ni kvar när det gäller löneökningarna?

– Det vill jag inte gå in på, men jag tror att vi kommer att hitta en lösning på vad avtalsvärdet ska vara under en treårsperiod, och det är fortfarande så att vi arbetar utifrån målsättningen att träffa ett treårigt avtal, säger Anders Weihe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".