Sorg och oro över framtiden efter Chávez död

2:34 min

Beskedet om att Venezuelas president Hugo Chávez avlidit kom inte överraskande. Hans anhängare har försökt förvandla sorgen till en hyllning till sin döde ledare. Men bakom den döljer sig också oron över vad som nu ska hända.

Vicepresidenten Nicolas Maduro grät och hans röst bröt samman när han, omgiven av hela regeringen och de högsta militära befälhavarna, offentliggjorde att Hugo Chávez dött, efter två års kamp mot cancern.

Strax innan hade Maduro hållit ett annat tal i kongressen då han gav två militärattachéer på USA:s ambassad 48 timmar på sig att lämna landet.

Han sa då också att det fanns bevis för att Chávez cancer var resultat av manipulationer från fiendens sida.

När beväpnade Chávez-anhängare på motorcyklar strax efteråt gick till våldsam attack mot en grupp studenter som hungerstrejkat bakom kravet på att få veta sanningen om Chávez hälsa, och militären strax därpå beordrades ut på Caracas gator, växte oron för att den sorgliga dagen skulle sluta med våld.

Men lite senare talade kongressens talman Diosdado Cabello, som enligt författningen nu bör bli president med uppgift att utlysa nyval inom 30 dagar. Att val ska hållas om 30 dagar bekräftades av utrikesministern Elias Jaua i en tv-intervju, men han sa samtidigt, lite överraskande att det var Maduro, och inte Cabello, som skulle vara interimspresident fram tills dess.

En del tolkar det som uttryck för de motsättningar som antas finnas bland Chávez medarbetare. Men Diosdado Cabellos tal höll ett helt annat tonfall.

– Vi skäms inte för att säga att vi älskar Chávez, sa han, och andra kongressledamöter stämde in.

– Chávez lärde oss att visa våra känslor. Och nu måste vi lämna slagorden därhän och verkligen vara som Chavez: solidariska, aldrig kräva sådant vi inte själva är beredda att göra, villiga att satsa våra liv för fosterlandet, sa Diosdado Cabello.

Det fanns ett överraskande lågmält, nästan intimt tonfall i hans tal, som bröt skarpt mot tonen i de tal som andra ledare och framför allt Nicolas Maduro hållit de senaste dagarna.

Effekten blev också att spänningen försvann från Caracas gator. En del av invånarna samlades på offentliga platser för att be. Men de flesta höll sig hemma.

På fredag ska Hugo Chávez begravas och fram tills dess kommer han att ligga på lit de parade på militärakademin i Caracas.

Vad betyder Chávez död för Latinamerika?

#text=5464156#Hugo Chávez blev en symbol och ledare för vänsterrörelsen i Latinamerika, men anklagades också för maktfullkomlighet. Hör Fransisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna, och Martin Ängeby på Folkpartiets biståndsorganisation Silc.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista