Hugo Chávez på en bild från förra valet 2012. Foto: Sharon Steinmann/Scanpix

Chávez död väcker reaktioner världen över

Ledare runt om i världen kommenterar Venezuelas president Hugo Chávez bortgång.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt beklagar dödsfallet och säger att det "alltid är en tragedi när en inte alltför gammal person går bort efter en lång kamp mot cancer", och han beskriver Hugo Chávez som "en stark, karismatisk och kontroversiell ledare", och tillägger att Chávez försatt landet i ett mycket besvärlig situation, framför allt ekonomiskt.

I Latinamerika uttycker många ledare sorg, medan USA:s president Barack Obama hoppas på ett konstruktivt samarbete med Venezuela i framtiden. I kongressen i Washington var reaktionerna på vänsterpolitikern Hugo Chávez död uttrycksfulla: Från att det var skönt att bli av med honom, till att han var en tyrann som styrde med järnhand.

Kina beskriver i dag den bortgångne Hugo Chávez som ”en bra vän till det kinesiska folket”, och lovar att upprätthålla banden till Venezuela. Chávez sökte nära förbindelser med Kina för att minska Venezuelas beroende av USA och Venezuela säljer i dag omkring 640 000 fat olja om dagen till Kina. Peking har i sin tur förlängt sina krediter till Caracas på 30 miljarder dollar, skriver AFP.

Rysslands president Vladimir Putin hyllar den bortgångne Chávez, skriver AFP. "Han var en ovanlig och stark man som blickade in i framtiden och alltid satte upp de högsta målen för sig själv," skriver Putin i sitt kondoleanstelegram. Han tackar samtidigt Chávez för den "solida grunden" i relationerna mellan Ryssland och Venezuela.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hyllar Hugo Chávez och säger att han blivit en ”martyr” till följd av en ”misstänkt sjukdom”, skriver AFP. Ahmadinejad hyllar hans nära allierade för att "tjäna folket i Venezuela och försvara mänskliga och revolutionära värderingar."

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hyllar arbetet Chávez gjort för sitt lands fattiga och hans stöd för fredsprocessen i Colombia. ”President Chávez hörsammade de mest sårbara venezuelanernas utmaningar och förhoppningar," heter det i ett uttalande från Bans kontor i FN-högkvarteret i New York enligt AFP.

Läs mer om omvärldens reaktioner här.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".