Arkivfoto på Hugo Chávez från en invigning av en oljeborrning i San Tome, Venezuela. Foto: Scanpix

"Hugo Chávez ekonomiska arv kan bestå"

Venezuelas bortgångne president Hugo Chávez ekonomiska arv kan bestå under lång tid. Det säger Andrés Rivarola som är lektor på Latinamerikainstutet på Stockholms universitet.

– Jag tror att Chávez roll någonstans kan bli större efter hans död än när han levde. Mycket av den ideologi som Chávez framförde, mytbildningen kring hans person kan öka i framtiden, säger Andrés Rivarola.

Under Hugo Chávez regering minskade den extrema fattigdomen kraftigt. Många företag nationaliserades, utbildningen stärktes och byggnadssektorn växte. Venezuela motverkade USA:s inflytande och har stöttat grannländer som Kuba, Nicaragua och Ecuador med billig olja.

All politik underbyggt av oljevapnet. Oljereserverna är de största i Latinamerika och de sjunde största i världen.

Missnöjet med låga oljepriser och låga oljeinkomster hjälpte till att föra Chavez till makten, höga priser höll honom kvar - oljan kostar åtta gånger så mycket i dag som då han kom till makten för 14 år sedan.

Men inflationen är upp mot 20 procent. Och Chávez lyckades inte industrialisera landet och minska oljeberoendet. Investeringarna var för låga - till och med i den viktiga oljeindustrin. Staten har gapat över för mycket, säger Andrés Rivarola.

– Staten har tagit väldigt mycket på kort tid och kanske inte kunnat hantera det här på rätt sätt. Men där måste ändå påpekas att även om västerländska länder dragit sig tillbaka så har andra aktörer kommit in. Där har du Kina, eller Iran. Iran har investerat väldigt kraftigt i bilindustrin.

Kommer hela bygget att rasa nu när den dominante ledaren är borta? Förmodligen inte, säger Rivarola. Oljan hittar alltid kunder. Om Chavez parti vinner nästa val, då kan allt fortsätta, i stora drag. Men det blir inte lätt.

– Där krävs det att Venezuela får mer ordning på sin ekonomi, ökar investeringarna, minskar inflationen och ser till att kontrollera den statliga sektorn som man nu driver fram, säger Andrés Rivarola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".