1 av 2
Venezuelanska supportrar till Hugo Chávez sörjer hans bortgång. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - Hugo Chávez och Venezuela

Splittrade reaktioner i Venezuela på Chávez död

Chávez var en kontroversiell ledare
3:10 min

Reaktionerna i Venezuela på att landets president Hugo Chávez är död är splittrade, säger Sveriges Radios blivande Latinamerikakorrespondent Lotten Collin. På fredag begravs Chávez och efter det ska val utlysas inom 30 dagar.

På en del håll i Caracas har man hyllat Chávez med olika slagord och talkörer, i andra delar av staden har man firat att han dött genom fyrverkerier, berättar Lotten Collin.

Hugo Chavéz begravs på fredag och efter det ska val utlysas inom 30 dagar.

– Då blir det antagligen den ställföreträdande presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Henrique Capriles som kommer att stå som kandidater, säger Lotten Collin.

Chávez 14 år vid makten har kännetecknats av en väldig polemik och han var en väldigt kontroversiell president. Mycket på grund av hans stil, hans sätt att prata och hans kläder, men också det politiska projekt han drev, som han själv kallade den bolivarianska revolutionen.

– Framför allt gick den ut på att lyfta fattiga, med läskampanjer, att få folk att gå i skolan som aldrig gått i skolan, matsubventioner och bensin - allt detta finansierades med oljepengar, vilket också körde landets ekonomi i botten.

– Hans kritiker menar att han använde oljepengarna för att sitta kvar vid makten, han finansierade sina valkampanjer på det sättet.

– Själv har jag sett den här polemiken i Venezuela. Ute på landet finns jordbrukare som är glada för att de fått sin jord från Chávez, jordägare som är arga för att de fått sin mark konfiskerad. 

Chávez var även kontroversiell internationellt sätt. Han allierade sig med USA:s fiender, med Iran och Vitryssland, och knöt starka band med Kina. Ett av flera omtalade framträdanden var när Chávez ställde sig upp i FN:s generalförsamling och kallade George Bush för en djävul.

– Det framträdandet var väldigt omtalat, och en mängd sådana följde under åren som han satt vid makten, säger Lotten Collin.

BBC har samlat några av Chávez omtalade framträdanden här (på engelska).

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".