Microsoft får böta 4,7 miljarder kronor

Bonusen halveras för vd:n Steve Ballmer
2:06 min

Mjukvarujätten Microsoft tvingas betala 561 miljoner euro, närmare 4,7 miljarder kronor, i böter för att ha brutit löftet att låta konsumenterna välja webbläsare. På onsdagen kom beslutet från EU:s konkurrensmyndighet.

Datorjätten Microsoft måste ännu en gång betala miljardböter till EU. Det meddelade EU-kommissionen  i dag.

– Beslutet, som togs i dag, innebär böter på 561 miljoner euro mot Microsoft för den här mycket allvarliga överträdelsen, säger EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia.

Microsoft har blivit rena kassakon för EU:s budget. Företagets brott mot europeisk konkurrenslagstiftning har på tio år totalt lett till böter på motsvarande runt 18 miljarder kronor.

Tidigare straff har berott på att Microsoft utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden för operativsystem till datorer, bland annat för att gynna sin egen mediaspelare.

Dagens bot är unik på så sätt att den handlar om att Microsoft har brutit mot ett löfte, som från början var frivilligt.

2009 lovade datorjätten EU att ge sina kunder möjlighet att välja webläsare i stället för att vara hänvisade till Microsofts egna Internet Explorer. Löftet blev sedan lagligt bindanden, men Microsoft har erkänt att man bröt mot det under drygt ett års tid, fram till i somras.

Företaget skyller på ett tekniskt missöde kopplat till en uppgradering av Windows 7. Joaquin Almunia medger idag att det var oklokt av EU att låta Microsoft självt övervaka om företaget levde upp till sitt bindande löfte.

– 2009 var vi kanske mer naiva än vad vi är idag.

Microsofts styrelse har beslutat att halvera bonusen för vd:n Steve Ballmer, bland annat beroende på det här missödet som nu står Microsoft så dyrt.

Dessutom har Microsoft fler besvär i Europa som kan bli kostsamma. Danska skattemyndigheter kräver den amerikanska datorjätten på över 6 miljarder kronor i skatt, kopplat till Microsofts köp av danska företaget Navision 2003.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".