1 av 2
2 av 2
Valförrättarna i Kenya började räkna röstsedlar för hand. Foto: Jerome Delay/Scanpix

Valresultatet i Kenya - endast tre distrikt klara

Spekulationerna göds av förseningen
2:07 min

I Kenya väntar nu människor otåligt på resultatet från presidentvalet. Siffrorna över vem som leder har stått stilla ett halvt dygn. Det leder genast till spekulationer om att något inte går rätt till. Först på förmiddan kom det några få nya resultat från valkommissionen.

Efter att samma siffror visats på tv-kanalernas alla valprogram sedan i går, kom det äntligen nyheter från valkommissionen - resultaten från tre valdistrikt - sen inget mer igen. Det kommer knappast att lugna människor som undrar varför det plötsligt blivit ett stopp i redovisningen av hur det går i presidentvalet.

Resultaten måste komma in, annars börja politiker argumentera om huruvida resultaten stämmer och hela landet försätts på helspänn, säger politiska analytikern Adams Oloo, i tv-kanalen Ntv.

Människor är oerhört försiktiga med vad de säger offentligt just nu, läget är mycket känsligt och det handlar om att undvika våldsamheter som efter det ifrågasatta förra valet, när över 1 000 människor dödades i protesterna efteråt.

Men spekulationerna göds av förseningen i rösträkningen. Människor undrar vad som egentligen pågår bakom kulisserna, finns det krafter som är missnöjda och vill trycka på bromsen? Valkommissionen insisterar på att det bara handlar om tekniska problem, och att man nu gör allt för att få in resultaten på papper istället för elektroniskt, inklusive chartrade plan och helikoptrar för att samla in resultaten runt om i landet.

Med cirka 40 procent räknade är det fortfarande den ICC-åtalade Uhuru Kenyatta som leder, men det kan ändras. En viktig faktor har nu också blivit de många ogiltigförklarade rösterna, som nu kallas "den tredje kandidaten". De har blivit så många att de kan bidra till att det måste hållas en andra valomgång.

Med över 300 000 ogiltiga röster är det svårt för någon av toppkandidaterna att nå över 50 procent redan i första omgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".