Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Reinfeldt hoppas på förändrat Venezuela

"Ett potentiellt rikt land"
1:00 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att Venezuela väljer en mer demokratisk väg när sorgearbetet lagt sig efter president Hugo Chávez död.

– Det är en person som har påverkat sitt land och kontinenten rätt mycket. När det sorgearbete som nu säkert följer har lagt sig vore det bra med mer av en demokratisering av Venezuela till följd av detta: Större respekt för mänskliga rättigheter, större möjlighet för oberoende myndigheter, större möjligheter för oberoende media att återge också vad oppositionella i landet tycker, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad tror du att det kommer ha för betydelse för Sydamerika och omvärlden?

– Det är svårt att säga. Det är en ekonomi väldigt byggd på olja och väldigt hårdfört styrd kopplad till en person. Det är ett potentiellt rikt land som förhoppningsvis nu väljer en mer demokratisk väg och också når bättre samarbetsformer med sin omvärld, inte minst med USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".