1 av 2
Sergey Filin. Foto: Dan Hansson/Scanpix
2 av 2
Ryska balettdansaren Pavel Dmitrichenko. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix

Syraattacken på Bolsjojledaren uppklarad

Fick svåra brännskador
1:54 min

Verklighetens drama på den anrika Bolsjojteatern i Moskva är enligt rysk polis uppklarat. I går greps tre personer, bland dem en balettdansör, för den uppmärksammade syraattacken mot balettruppens ledare Sergej Filin tidigare i år. De misstänkta gärningsmännen har erkänt.

Pavel Dmitritjenko är mörk under ögonen där han står i sin svarta täckjacka.

– Jag organiserade överfallet, men inte i den omfattning som det skedde, säger han.

Intill honom står en arbetslös 35-åring som behövde pengar och som nu misstänks för att ha kastat syra i ansiktet på balettruppens konstnärlige ledare Sergej Filin.

Överfallet skedde den 17 januari och polisens teori har hela tiden varit att attacken hade med arbetet på den anrika Bolsjojteatern att göra.

Det är svårt att tro att det här är sant, men allt är möjligt säger Olga Skuratova som går över torget utanför Bolsjojteatern i Moskva.

– Sånt här förekommer ju i den kriminella världen, men inte i kulturvärlden, säger hon.

I höstas dansade Pavel Dmitritjenko, 29 år, huvudrollen i nypremiären av baletten Ivan den förskräcklige. Om ett par veckor skulle han stå på scenen igen som den Blå fågeln i baletten Törnrosa.

Nu frågar man sig i Ryssland vad som fick Pavel Dmitritjenko att planlägga ett brott som om han döms, kan ge honom många år i fängelse. I ryska medier skriver man om hans häftiga temperament. Enligt en version var syraattacken en hämnd för att hans påstådda kärlek, balettdansösen Anzjelina Vorontsova, nekades en av rollerna i baletten Svansjön.

Sergej Filin fick svåra brännskador på grund av syraattacken och det var länge oklart om han skulle återfå sin syn. Nu behandlas han i Tyskland och Bolsjojteaterns ledning hoppas att han ska vara tillbaka i arbete i sommar.

Filin och Dmitritjenko

Sergej Filin är Bolsjojbalettens konstnärlige ledare, omtyckt av många men också avundad.

Företrädare för Bolsjojteatern har tidigare sagt att Filin flera gånger tagit emot hot i samband med sitt arbete där. Han har efter överfallet vårdats på specialistkliniker i både Ryssland och Tyskland.

Pavel Dmitritjenko har som en av Bolsjojteaterns solodansare bland annat gjort titelrollen i Prokofjevs Ivan den förskräcklige. Han har också framträtt i rollen som muskungen i Nötknäpparen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".