Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Inget hatbrott mot Judiska församlingen

"Snarare fråga om ett pojkstreck"
1:44 min

Skadegörelsen mot den judiska församlingens lokaler i Malmö i september förra året var inget hatbrott. Det konstaterar åklagarmyndigheten och lägger ner förundersökningen. Händelsen beskrevs inledningsvis som ett attentat och väckte stor uppmärksamhet.

I stället menar nu kammaråklagare Hans Harding att det handlar om ett urspårat pojkstreck.

– Om det hos gärningsmannen varit ett sätt för att visa sitt agg mot den judiska församlingen på det här sättet så är det ett hatbrott. Men som förundersökningen har visat så finns det likheter mellan den här gärningen och en annan skadegörelsen som inte har några sådana hatbrottsförtecken, och ser man de här två gärningarna ihop så tyder det snarare på att det är fråga om ett pojkstreck, eller hur man nu vill benämna det, säger Hans Harding.

En ruta i församlingens entrédörr krossades med en sten. Därefter avfyrades ett knallskott "utan särskild sprängverkan", säger åklagaren.

Två unga män som befann sig i närheten var inledningsvis misstänkta, men misstankarna mot dem är nu avskrivna.

I Malmö anmäls cirka 20 misstänkta hatbrott med olika motiv varje månad. Antalet anmälda hatbrott i Malmö ligger över riksgenomsnittet och diskussionen om antisemitism och islamofobi är en högst infekterad fråga i Malmö.

Bombdåd, skadegörelse och trakasserier mot judar i Malmö har lett till omfattande och dyrbara säkerhetsåtgärder i den judiska församlingen.

Fred Kahn ordförande i judiska församlingen säger att han inte insyn i den nedlagda förundersökningen, men han delar inte åklagarmyndighetens syn på vad som kan kallas pojkstreck.

– Om man riktar ett attentat eller i varje fall en åverkan mot den judiska församlingen så kan jag inte riktigt kommentera att det rör sig om ett urspårat pojkstreck. Ett pojkstreck för mig är att planka in på en fotbollsmatch eller att palla äpplen, säger Fred Kahn, ordförande i den judiska församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".