Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2 500 anställda berörs när Vattenfall drar ner

"Olönsamma investeringar har satt press på Vattenfall"
1:49 min
Vattenfalls vd Öystein Löseth. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Omkring 2 500 anställda kan komma att lämna Vattenfall när företaget ska spara 4,5 miljarder kommande två år. 400 anställda berörs i Sverige.

Neddragningarna drabbar Tyskland hårdast, där 1 500 anställda berörs. I Sverige berör det 400 anställda, i Nederländerna omkring 500 och ytterligare 50 på Vattenfalls övriga marknader.

Vid slutet av 2014 ska de anställda ha minskat med ungefär
2 500 personer. I dag har Vattenfall omkring 38 000 anställda.

Enligt Vattenfalls vd Öystein Löseth är det fortsatt låg efterfrågan på el och ett överskott av utsläppsrätter och produktionskapacitet, vilket leder till låga elpriser.

– De nya förutsättningarna kräver att vi ytterligare förbättrar vår effektivitet och stärker vår finansiella ställning, säger vd Öystein Löseth i pressmeddelandet.

Enligt Vattenfall ska man spara 3 miljarder kronor under 2013 och ytterligare 1,5 miljarder kronor under 2014. På personalsidan handlar det om stabs- och stödfunktioner.

– Jag vill understryka att Vattenfall kommer att genomföra minskningen av antalet anställda på ett social ansvarsfullt sätt och i nära dialog med personalorganisationerna i alla berörda länder, skriver Öystein Löseth i pressmeddelandet.

Förra året gjorde Vattenfall en vinst på 18 miljarder kronor före skatt, ett resultat som inte lever upp till statens avkastningskrav, som dessutom sänktes ganska nyligen. Bäst gick det i Sverige 2012, något sämre i Tyskland och riktigt dåligt i Nederländerna.

När bokslutet kom sa bolaget att elpriserna varit för låga och att Vattenfall dessutom lider av den dåliga investeringen i energibolaget Nuon som kostade 104 miljarder kronor 2009. Ett alldeles för högt pris, medgav då vd Öystein Löseth.

Efter att 2012 års resultat presenterats sa Öystein Löseth i mitten av februari att besparingar inom Vattenfall kunde medföra att 2 000 jobb försvinner, både inom Sverige och andra länder.

– Det har pågått en intensiv investeringsoffensiv i företaget de senaste tio åren, vilket gjort Vattenfall väldigt spretigt med många olönsamma projekt runtom i Europa, säger Claes Aronsson, ekonomireporter på Ekot.

Det har ju blåst en hel del kring Vattenfall efter en del omtalade förlustaffärer den senaste tiden, har det spelat in något?

– Kanske inte just det mediala intresset, men de olönsamma investeringarna har ju satt press på företaget och gör att man nu då ska göra neddragningar för att få bättre lönsamhet, säger Claes Aronsson.

Vattenfalls personalansvarig, Olof Gertz, kommenterar så här:

– Vi har ett helt nytt energilandskap framför oss. Vi har ett överskott i marknaden vilket gör att det blir en enorm prispress vilket påverkar alla aktörer inom energibranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".