Kontroll av underliv överklagas till HD

"Man behöver ett klarläggande"
1:00 min

Riksåklagaren vill att högsta domstolen prövar fallet där en man med våld undersökt flickvännens underliv för att se om hon varit otrogen. HD behöver göra tydligt vad som egentligen ska ses som sexuell handling, menar riksåklagaren.

– Vi anser att det finns en osäkerhet i rättstillämpningen och vi menar att det här är en så pass allvarlig typ av brott att man behöver ett klarläggande, säger My Hedström vid riksåklagarens kansli.

Riksåklagaren överklagar domen där mannen stod åtalad för sexualbrott, men fälldes för olaga tvång, och begär att HD ska döma mannen i första hand för våldtäkt och i andra hand för sexuellt tvång.

Förhoppningen är att Högsta domstolen gör tydligt vad begreppet sexuell handling ska stå för enligt lagen.

Riksåklagaren hänvisar till flera hovrättsdomar som gällt liknande brott och med liknande omständigheter och där domstolarna kommit till olika slutsats om just vad som är en sexuell handling.

– Det blir ju en osäkerhet och då är det en rättssäkerhetsfråga. Dels för den som blir anmäld för brottet och dels för målsägaren, säger My Hedström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".