1 av 2
Sörjande utanför sjukhuset i Caracas där Hugo Chávez avled. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.
2 av 2
En man skriver i kondoleansboken på Venezuelas ambassad i Berlin, Tyskland. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Stor oro för vad som händer efter Chávez

"Nu kanske det öppnas en ny dörr"
2:11 min

Efter beskedet att president Hugo Chávez avlidit finns det en stark oro, både hos dem som stött hans politik och dem som inte gjort det, för vad som kommer att hända.

Folk strömmade ut på Caracas gator efter det att nyheten kom om att Hugo Chávez förlorat kampen mot cancern. Många grät öppet, andra sjöng sånger till stöd för Chávez politik.

I Miami där det bor många venezuelaner  gick folk också ut på gatorna efter nyheten om presidentens död.

– Vi firar inte hans död. Vi firar att det nu kanske öppnas en ny dörr, en dörr av hopp och förändring, sade den 37-årige Ana San Jorge när det stod klart att presidenten var död.

Även efter Chávez död väljer regeringen att följa hans order, då det blir vice presidenten Nicolas Maduro som leder landet fram till valdagen, som ska tillkännages inom 30 dagar.

Enligt konstitutionen så är det parlamentets talman som ska leda landet i fall presidenten faller i från. Men Hugo Chávez hade redan utsett sin arvtagare och det följer man nu.

Även oppositionsledare Henrique Capriles intog en försonande attityd.

– Jag och Hugo Chavez var visserligen motståndare men vi var inte fiender, sa Capriles.

Från hela världen strömmar det nu in kondoleanser och vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève höll man en tyst minut för den avlidne presidenten. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle sade att han hoppas att Venezuela nu kliver in i en ny era och utvecklar demokratin. Kinas ledare beskrev Chávez som en stor vän till det kinesiska folket. Och den bolivianske ledaren och näre vännen till Chávez , Evo Morales, var märkbart rörd när han uttryckte sina kondoleanser.

Fram till begravningen på fredag ligger Hugo Chávez, som blev 58 år gammal, på lite de parade i  Caracas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".