Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade i dag elever på Bräckegymnasiet. Foto: Sveriges Radio.

Reinfeldt: ”Viktigt ta debatt om nätkränkningar”

"Viktigt att vi tar en samhällsdebatt"
1:39 min

Utredningen efter det så kallade Instagrambråket i Göteborg i december är inne i sitt slutskede. Två personer är misstänkta för grovt förtal efter att ha publicerat kränkande bilder och kommentarer på nätet. Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte i dag Bräckegymnasiet i Göteborg och pratade om nätkränkningar, och han menar att det är viktigt att ansvariga ställs till svars.

– Dels så måste ju unga människor känna att när brott begås i Sverige då måste det utredas och leda till reaktioner, och jag vill att vi ska använda lagstiftningen och att rättsväsendet ska använda mer av sina resurser till att faktiskt reagera, säger han.

Det var i december förra året som unga tjejer hängdes ut och kallades bland annat horor och slampor på ett anonymt konto på den sociala mediesajten Instagram, ett slags bildpubliceringsprogram på mobilen, och för att protestera samlades hundratals ungdomar vid två tillfällen utanför två gymnasieskolor där tumult och bråk med polisen uppstod.

Två personer under 18 år är sedan tidigare delgivna misstanke om grovt förtal. Nu har polisen avslutat förhören med de två misstänkta, och med 85 målsäganden som i de flesta fall kunnat visa skärmdumpar på det de upplevt som kränkningar eller förtal. Åklagaren ska nu gå igenom utredningsmaterialet och sedan ta ställning till eventuellt åtal.

När statsminister Fredrik Reinfeldt i dag träffade elever på Bräckegymnasiet i Göteborg, vittnade samtliga om att kränkningarna och ett grovt språkbruk mellan unga på nätet har blivit allt vanligare. En av dem var Jonas Gregorius:

– Jag tycker att framför allt har det blivit mer, man har tappat respekten för varandra.

Och Fredrik Reinfeldt menar att alla från politiker och polis till lärare och föräldrar måste ta den här utvecklingen på allvar:

– Det är viktigt att vi tar en samhällsdebatt om detta. Att det här inte blir tonåringars värld, distanserad från vuxenvärld och föräldrar. Därför att vi förlorar alla på ett samhälle där kränkningar tas som vardagsmat och som något vi måste acceptera, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".