Facket: Fler besparingar från Vattenfall troligt

Facket tror inte på personaldirektören
1:33 min

2 500 jobb ska bort inom statliga kraftbolaget Vattenfall. 400 av jobben försvinner här i Sverige, resten i Tyskland och Holland. Enligt Vattenfalls personaldirektör Olof Gertz blir det inte fler uppsägningar, men facket är skeptiskt till hans uppgifter.

– Anledningen till att vi gör det här är att vi har ett helt nytt energilandskap som ligger framför oss. Vi har ett överskott i marknaden vilket gör att det blir en enorm prispress, det påverkar alla aktörer i energibranschen, säger Olof Gertz.

Nedskärningarna ska spara 4,5 miljard kronor. Pengar som behövs för att Vattenfall ska nå de avkastningsmål som ägaren staten satt upp.

För att nå högre lönsamhet har företaget också sålt ut tillgångar, och fler kommer att säljas. Men enligt Olof Gertz blir det inte fler uppsägningar.

– Dagens bedömning är att 2 500 kommer att räcka.

Men Jan Palmqvist, ordförande för fackförbundet Sekos förhandlingsorganisation på Vattenfall, håller inte med.

– Vi vet, och det vet han också, att vi fortfarande har minst en halv miljard till som ska sparas under 2014. Får inte det konsekvenser så vet inte jag.

För fyra år sedan köpte Vattenfall energiföretaget Nuon för 97 miljarder kronor, en affär som kostat Vattenfall ungefär 15 miljarder i nedskrivningar. Jan Palmqvist ser en klar koppling till nedskärningarna.

– Vi har en sådan enorm vinstmaskin i Vattenfall. Det skulle aldrig hända en sådan här sak i Vattenfalls historia eller framtid om inte en så här vansinnig affär hade stökat till det för oss. Det kan jag garantera dig, säger Jan Palmqvist.

Olof Gertz ser däremot ingen koppling.

– Nej, det går inte att koppla ihop på annat sätt än att hela branschen ser annorlunda ut än vad den gjorde tidigare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".