Lönerna har inte kartlagts som de ska, enligt Vision. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Halmstad kommun anmäls av fackförbund

Kommunen: "Det är ju absolut inte roligt"
1:37 min

Fackförbundet Vision anmäler i dag Halmstad kommun för brott mot diskrimineringslagen och kräver böter på en halv miljon kronor. Orsaken är kommunens bristfälliga lönekartläggningar. Annika Strandhäll, ordförande för Vision, anser att det efter åratal av försök till dialog nu krävs ett kraftigare vapen.

– De allvarligaste bristerna är att man kan konstatera att sedan 2005 har man inte lyckats åstadkomma en riktig lönekartläggning i kommunen. Den brister när det gäller såväl kartläggnings- som analysdelen och då också möjligheten att lägga en handlingsplan för att rätta till osakliga löneskillnader, säger hon.

För att öka tempot anmäler därför fackförbundet Vision Halmstad kommun till Nämnden mot diskriminering.

Förbundet vill att kommunen ska få betala 500 000 kronor i böter om den inte genomför en korrekt lönekartläggning.

Leif Johansson, chefsförhandlare på Halmstad kommun, förstår inte kritiken och beklagar att det gått så här långt.

– Det är ju absolut inte roligt. Vi jobbar för jämställda löner i Halmstad kommun.

Vad ska ni göra nu?

– Nu får vi först se vad den här anmälan innebär och innehåller.

Lönekartläggningar används för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Enligt diskrimineringslagen måste arbetsgivare med fler än 25 anställda kartlägga dessa skillnader minst vart tredje år.

Poängen är att det inte handlar om ren statistik utan om en analys- och åtgärdsplan.

Regeringen lyfte i februari fram vikten av att minska löneskillnader mellan kvinnor och män och gav diskrimineringsombudsmannen nio miljoner extra för att förstärka arbetet med lönekartläggningar.

Det är viktigt, poängterar Annika Strandhäll, ordförande för fackförbundet Vision.

– Det är ju det verktyg vi har i dag för att för att se om det finns osakliga löneskillnader hos en arbetsgivare. Det är väldigt viktigt att vi får dem att fungera på rätt sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".