Salt kan öka risken för ms och diabetes

Att äta mycket salt kan öka risken för autoimmuna sjukdomar som multipel skleros (ms) och diabetes typ 1, har forskare i tre nya studier kommit fram till, skriver den vetenskapliga tidskriften Nature.

Forskarna har bland annat visat att möss med högt saltintag fick ökad produktion av en cell kallad Th 17, som kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Och möss som modifierats genetiskt för att utveckla ms mådde mycket sämre om de fick högre halter av salt än modifierade möss med lägre saltintag.

Men det är inte enbart gener eller enbart miljö som ligger bakom.

– Det är inte dåliga gener. Det är inte dålig miljö. Det är dålig interaktion mellan gener och miljön, säger David Hafler, professor vid Yale-universitetet i USA och en av forskarna, enligt Reuters.

Studier på människor planeras nu.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".