Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Upprört i Tyskland efter Vattenfalls besked

"Kommer inte att förbättra Vattenfalls rykte"
1:42 min

Efter beskedet att Vattenfall ska skära bort 1 500 tjänster i Tyskland är upprördheten stor bland de anställda där. Just nu pågår dessutom löneförhandlingar mellan facket och Vattenfall och sedan tidigare är en kort strejk utlyst bland medarbetarna i Berlin på torsdagen.

Gårdagens uppsägningsbesked kom överraskande, enligt det tyska fackförbundet Ver:di.

– Situationen har verkligen förvärrats, vi är jättesura, säger Hartwig Willert, representant för fackförbundet Ver:di som organiserar ca 16000 Vattenfallsanställda i Tyskland.

Vattenfalls ledning meddelade på onsdagen att man ska skära bort 2500 tjänster fram till slutet av 2014, varav den stora merparten, 1 500 i Tyskland. Företagets verksamheter i Berlin, Hamburg och Cottbus i östra Tyskland drabbas mest av nedskärningarna.

Hartwig Willert säger att Ver:di visste att något var på gång men inte alls i den storleksordningen.

– Vi hade möjligen räknat med att 500 - 600 arbetstillfällen kunde försvinna, det är i och för sig mycket redan det, men 1 500 fixar vi inte, säger han.

Vattenfalls besked var en stor nyhet i de tyska medierna. Vad Vattenfall gör och inte gör väcker nämligen alltid stor uppmärksamhet här och företaget har inte det bästa ryktet, säger Hartwig Willert.

– Många i befolkningen i Berlin vill helt enkelt inte ha Vattenfall mer, säger Hartwig Willert på Ver:di. Man förstår sig inte på svenskarna längre.

– Det här kommer inte att förbättra Vattenfalls rykte, det är redan under noll i Berlin och Brandenburg, säger Willert.

Sedan tidigare har Ver:di planerat in en kort strejk med tillhörande demonstration på torsdagen, för att sätta press på företaget under de löneförhandlingar som just nu pågår. Det nya nedskärningsbeskedet kommer förstås dominera mötet framför Vattenfalls huvudkontor här i Berlin.

Fackförbundets förhandlingsledare säger att de anställda inte längre är beredda att betala checken för vad Verdi kallar för Vattenfalls dåliga investeringar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".