Mats Grönblad är skyddsombud på ett av de berörda byggena i centrala Stockholm. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Byggarbetsgivarna: Strejken dyr för samhället

"Inte osannolikt att vi får en långvarig konflikt"
1:54 min

På tisdag nästa vecka kan det bli strejk på flera stora byggarbetsplatser runt om i landet. Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier anser att strejkvarslet är mer omfattande än vad facket har sagt, och kostnaden beräknas till omkring 200 miljoner kronor om dagen.

– Vi pratar om 25 000 till 50 000 personer som på ett eller annat sätt drabbas, förutom att samhället får dra kostnader i storleksordningen 200 miljoner kronor om dagen, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier.

Facket Byggnads har varslat 3 000 byggnadsarbetare om strejk från och med den 12 mars. Men arbetsgivarna anser att strejkvarslet är större än så. Enligt Sveriges Byggindustrier är 5 000 byggare direkt berörda och alltså uppemot 50 000 personer om man räknar in annan verksamhet som kommer att stå stilla.

Anledningen till strejkhotet är att förhandlingarna om arbetsmiljö och arbetsgivarnas ansvar för underentreprenörer inte har kommit igång, enligt facket. Och skyddsombudet Mats Grönblad på ett av de berörda byggena i centrala Stockholm tror att en strejk kan göra nytta.

– Ja, jag antar att det är värt det, säger han.

Vad är det som är fel?

– Vi har fått för mycket folk som kommer in i byggbranschen som inte får de löner de ska ha och det är dags att säga ifrån.

Nu är medlare inkopplade för att om möjligt undvika en strejk. Men de ska inte medverka till ett byggavtal innan industrins parter har tecknat nya kollektivavtal, vilket sker tidigast i slutet av mars.

– Vi utgår från att den konkurrensutsatta industrin ska träffa avtal först och sätta det så kallade märket, och arbetsuppgiften för medlarna blir att verka i den riktningen, säger Claes Stråth genaraldirektör på Medlingsinstitutet.

Vad innebär det för medlarna i byggförhandlingarna?

– Det får vi se, säger han.

Ett alternativ kan vara att skjuta upp stridsåtgärderna, men Mats Åkerlind på Sveriges byggindustrier befarar att strejken blir verklighet.

– Det är definitivt inte osannolikt att vi får en långvarig konflikt som utbryter på tisdag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".