1 av 2
Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Venezuelas vicepresident Nicolás Maduro tillsammans med parlamentets talman, Diosdado Cabello. Till höger oppositionsledaren Henrique Capriles. Foto: Scanpix

De kan ta över i Venezuela efter Hugo Chávez

Lars Palmgren: "Jag tror det blir en hård kamp"
5:00 min

Efter Hugo Chávez död ska val utlysas i Venezuela inom 30 dagar, och frågan är vem som blir hans efterträdare. Chavismens kandidat verkar bli vicepresidenten Nicolás Maduro, och även om han har vind i ryggen efter Chávez död är det inte helt omöjligt att oppositionsledaren Henrique Capriles knappar in.

Än hänger mycket i luften, men efter begravningen av Hugo Chávez på fredag kommer diskussionen att blossa upp, säger Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren. Han rapporterar från Caracas om en oklar situation med sorg, förvirring och konstiga känslor.

– Valmyndigheten har ännu inte sagt något om de nya valen, Högsta domstolen har inte uttalat sig om hur man ska tolka grundlagen, om vem som ska vara interimpresident fram till de nya valen.

Enligt grundlagen är det parlamentets talman, Diosdado Cabello, som ska leda landet om presidenten faller ifrån. Men Hugo Chávez hade redan utsett sin arvtagare, vicepresidenten Nicolás Maduro, som även lett landet under Chávez frånvaro. Mycket talar även för att Maduro kommer att vara chavismens, den rörelse som Chávez initierade, kandidat när de nya valen hålls.

– Det kan bli en kamp om vem som ska vara kandidat inom chavismen, men allt tyder på att det kommer att bli Maduro som kandiderar eftersom Chávez föreslog honom, säger Lars Palmgren.

Cabello och Maduro står för olika tendenser inom chavismen, säger Lars Palmgren: Maduro för en tydligare politisk vänsterlinje och Cabello som är militär är mer nationalist än socialist. Det mesta tyder dock på att det blir Maduro som kandiderar i presidentvalet – inom chavismen kommer man inte att presentera två kandidater, säger Lars Palmgren.

Oppositionen har enhälligt valt ledaren Henrique Capriles som kandidat till presidentvalet. Och även om Chávez valde efterträdare Maduro har vind i ryggen eftersom sorgen efter Cháves är hans största styrka, är oppositionens möjligheter till seger inte helt dåliga.

– Chávez sista beslut var att utse Maduro som sin kandidat, något som kan lyfta honom till seger. Men det är inte självklart – han  har inte agerat på ett vist sätt när han varit president under Chávez frånvaro, säger Lars Palmgren.

– Capriles gjorde en bra valkampanj inför valet i oktober när han förlorade, sedan sjönk han ner. Men det finns ingenting som säger att han inte kan komma tillbaka. Jag tror att det blir en hård kamp, helt enkelt.

De kan ta över

Nicolás Maduro, vicepresident som lett Venezuela under Chávez frånvaro. Fackföreningsledare, tidigare busschaufför och aktiv i en vänstergrupp i sin ungdom. Står för en mer tydlig politisk vänsterlinje och har goda relationer till Kuba. Kandiderar förmodligen till presidentposten i de nya valen.

Diosdado Cabello, chavist och parlamentets talman. Han är militär och deltog i Chávez kuppförsök 1992. Mer nationalsit än socialist. Har inte speciellt bra relationer med Kuba.

Henrique Capriles, oppositionsledare som enhälligt valts att kandidera i presidentvalet. Förlorade i oktober presidentvalet mot Chávez (fick 44 procent av rösterna mot Chávez 54 procent). Han är guvernör i delstaten Miranda och utbildad advokat.

Källa: Sveriges Radio, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".